Junqueras apareix com l’home clau de la renovació d’Esquerra

  • Pot optar a presidir el partit en un tàndem amb Anna Simó, avalada per la direcció actual · Un equip dirigit per Joan Manuel Tresserras prepara la refundació del partit en sintonia amb Junqueras

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La renovació d’Esquerra Republicana de Catalunya té a hores d’ara un nom que se sent més que no pas els altres, el de l’eurodiputat i candidat a la batllia de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras. Sembla que és ell l’home que pot concitar més consens i entusiasme entre les bases del partit. També és possible que un dia d’aquests anunciï la seva candidatura, amb la voluntat de traçar el camí d’una renovació en profunditat de la direcció i de l’estratègia política d’Esquerra. Junqueras té les qualitats que es demanen del nou cap: ve de l’àmbit municipal, no ha tingut càrrecs dins el partit i té prestigi en totes les famílies independentistes.

El nom de Junqueras va sonar tan aviat com Joan Puigcercós va anunciar que no optaria a la presidència del partit al congrés extraordinari de la tardor. Junqueras va ingressar a Esquerra a final de l’any passat, després de l’anunci de Puigcercós, si bé havia estat molt vinculat amb el partit en qualitat d’independent. Segons fonts pròximes, Junqueras ha fet en silenci i discreció la seva proposta de renovació, que fins ara era tan sols temptativa. La intensa campanya electoral de la candidatura municipal que ha dirigit, Junts per Sant Vicenç, no li ha impedit pas de reunir periòdicament un equip de col·laboradors per preparar aquest projecte.

Tresserras prepara la renovació ideològica

La renovació del partit es prepara també des d’un punt de vista d’estratègia política i de model de partit. En aquest sentit, ja fa mesos que l’ex-conseller Joan Manuel Tresserras prepara una nova ponència política. Ho fa amb el suport d’un petit equip de treball i en sintonia amb Oriol Junqueras. Tresserras va rebre l’encàrrec de preparar la renovació ideològica del partit de Joan Puigcercós pocs dies després d’haver anunciat la renúncia a la reelecció. Simultàniament, i amb la participació de Tresserras, Esquerra ha perfilat la ‘Conferència d’Esquerres per a la República Catalana‘, dins la Fundació Irla, per a ‘renovar el discurs ideològic de l’esquerra nacional’.

Tàndem amb Anna Simó

En cas de confirmar-se la candidatura de Junqueras, aquest podria optar a la presidència del partit en tàndem amb un candidat a la secretaria general, segons algunes veus amb Anna Simó, portaveu del grup parlamentari. Junqueras i el seu equip encara no s’han decidit en aquest punt. Les bases del partit són en aquests moments molt contràries a l’actual aparell del partit i el tàndem pot perjudicar la idea d’una renovació en profunditat i de posar fi a l’etapa de baralles entre les famílies del partit.

Portabella s’ho pensa

Els sectors que fins ara han maldat per governar el partit no descarten que puguin sortir més candidatures. Fins ara s’esperava que s’hi apuntés Jordi Portabella, però els mals resultats de la coalició Unitat per Barcelona, l’han deixat molt tocat. Ahir, Portabella va anunciar que s’ho pensaria aquesta setmana, però va demanar que la renovació no comptés amb ningú que hagués tingut responsabilitats en el tripartit a la Generalitat. En tot cas, les fonts consultades per VilaWeb de diferents sectors del partit creuen que fóra millor que hi hagués una sola candidatura de concòrdia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any