El PP arracona el pacte d’esquerres a les Illes

  • El popular Mateo Isern s'emporta també Palma · Majoria absoluta del PP a tots els consells insulars

VilaWeb
Redacció
22.05.2011 - 22:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern plural d’esquerres a les Illes s’ha acabat. Després d’una legislatura convulsa, amb la ruptura del pacte de govern i amb casos de corrupció que han sollat càrrecs públics, entre els quals la presidenta del parlament, Maria Antònia Munar (UM), el PP de José Ramón Bauzá torna a recuperar el govern a mans del socialista Francesc Antich. L’escrutini així ho indica, amb una àmplia majoria absoluta de trenta-cinc escons. El PSOE baixa a dinou i el PSM queda amb cinc. No entraria cap més partit al parlament.

El candidat del PP a la presidència, José Ramón Bauzá, ha dit després de confirmar-se la majoria absoluta que cal urgentment una auditoria dels comptes i àrees de gestió del govern. En conferència de premsa a la seu del PP, ha afegit que ‘regenerarà la política a les Balears’ començant pel seu partit. Respecte a les persones que no han anat a votar, ha dit: ‘Els podrem demostrar que continuaré treballant dia a dia per a regenerar i dignificar l’ofici de la política anteposant en tot moment els interessos generals per a poder recuperar la confiança a poc a poc respecte a l’ofici de la política.’

En aquest sentit, preguntat sobre si considera que no han tingut cap efecte en les eleccions els casos de corrupció que han afectat el PP, Bauzá ha recordat que va marcar una ‘línia molt definida i un protocol absolutament estricte en matèria de corrupció, de manera que aquelles persones encausades i amb mesures cautelars havien d’abandonar el partit, mentre que no hi ha hagut cap encausat a les llistes electorals.’

Bauzá ha comentat que el president sortint, Francesc Antich, li ha trucat per felicitar-lo, però no ha rebut cap trucada, ha afegit, de l’ex-president balear Jaume Matas.

El fins ara president, el socialista Francesc Antich, ha admès que no s’esperava els resultats a les Illes i ha lamentat el ‘vot de càstic’ que, segons que ha considerat, han aplicat els ciutadans a la seva formació per la crisi econòmica i les polítiques impulsades des del govern espanyol.

Municipals

A les municipals, el pacte d’esquerra també perd el govern de la capital, Palma: el candidat popular Mateo Isern hi obté disset regidors, el PSIB baixa fins els nou i PSM-IV-Entesa n’obté tres. El futur batlle de Palma, Isern, ha anunciat que el primer que farà serà un estat de comptes de l’ajuntament. En conferència de premsa a la seu del PP, ha qualificat d’històric el resultat del seu partit, que augmenta tres regidors i s’enfila fins el rècord de disset.

La victòria del PP s’estén a molts municipis de totes les Illes. A Menorca, per exemple, el candidat popular també s’ha imposat a la capital, Maó, on pren als socialistes el govern de la ciutat. I a Ciutadella, el cas de corrupció anomenat ‘Xoriguer’, que va comportar la detenció de l’ex-batlle popular, no ha afectat excessivament el PP, que s’hi ha tornat a imposar amb deu regidors. Amb tot, haurà de pactar.

A la capital d’Eivissa, per la seva banda, el nombre de regidors també s’ha capgirat respecte al 2007: el PP hi ha obtingut onze regidors i els socialistes, vuit.

L’onada popular també s’ha notat als consells insulars, on la formació conservadora ha aconseguit la majoria absoluta a Mallorca, Menorca i Eivissa.

Esmicolament del pacte de govern

Aquesta última legislatura va ser molt convulsa per al pacte de govern d’esquerra, trencat amb casos de corrupció que van afectar càrrecs públics, entre els quals la presidenta del parlament, Maria Antònia Munar (UM). Tant és així que Unió Mallorquina, partit expulsat del govern ara fa un any, i que va canviar de president quatre vegades durant la legislatura, es va dissoldra i va adoptar un nom nou, el de Convergència per les Illes Balears (CxI).

Paral·lelament, el Partit Popular de José Ramon Bauzà ha accentuat aquests últims temps el discurs espanyolista, tant que un històric dirigent del partit, Jaume Font, en va sortir perquè no s’hi sentia a pler i va fundar un nou partit, la Lliga Regionalista de les Illes Balears.

Més enllà de la davallada general dels socialistes a tot el país, un dels aspectes que ha inclinat la balança a les eleccions del 22-M a les Illes ha estat la poca acollida electoral que han tingut els moviments en el tercer espai balear, que fa quatre anys van donar el poder al PSIB. Per una banda, el Bloc s’havia fragmentat en tres llistes diferents: PSM-IV-EM, Esquerra Republicana i Esquerra Unida. Per una altra, l’aparició de la Lliga Regionalista de Jaume Font afegia competència a la nova marca d’Unió Mallorquina, Convergència per les Illes, amb Josep Melià al davant.

Aquesta competència en el tercer espai ha afavorit especialment una de les formacions grans, el PP, que recupera el govern i s’imposa als principals municipis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any