Les places de les acampades s’omplen de gom a gom per desafiar la prohibició de la junta electoral

  • El Constitucional i el Suprem es pronunciaran aquesta tarda sobre les acampades · Els acampats consideren que la resolució de la junta electoral de prohibir la protesta demà i diumenge la vulneració del dret de reunió i de manifestació · Les acampades es mantenen i creixen

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.05.2011 - 21:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les places de les ciutats del país s’han tornat a omplir amb el repic d’atuells de molts ciutadans que critiquen la manca de participació real, la manca de transparència en la gestió pública i el sotmetiment de les decisions polítiques als interessos econòmics. Cada dia que passa, més ciutadans se sumen a la mobilització (reportatge en vídeo).

El Tribunal Constitucional espanyol es pronunciarà sobre les acampades de totes les ciutats de l’estat. Un advocat de Múrcia ha presentat recurs contra la decisió (resolució, en (pdf)) de la Junta Electoral Central de prohibir les concentracions a partir d’aquesta mitjanit i fins la mitjanit de diumenge. Fonts del Tribunal Constitucional apunten que previsiblement els magistrats de la Sala Segona es reuniran aquesta tarda per resoldre la qüestió i emetre una resolució abans que comenci el termini. Izquierda Unida també ha demanat al Tribunal Suprem que es pronunciï, cosa que té previst fer aquesta mateixa tarda.

Els acampats a la plaça de Catalunya de Barcelona (reportatge en vídeo) han presentat a la fiscalia un requeriment perquè presenti un recurs d’empara al Tribunal Constitucional espanyol, entenent que la decisió de la Junta Electoral Central vulnera el dret de reunió i de manifestació; recorden que no han demanat pas el vot per ningú, i es mostren decidits a continuar la protesta malgrat la prohibició.

La prohibició ha generat un efecte crida que encara ha fet créixer més el moviment de les acampades. Ahir cinc mil manifestants van fer una gran repicada d’atuells a Barcelona i molts, després de participar en l’assemblea general, han passat la nit a la plaça (reportatge en vídeo, que també inclou els comentaris del periodista David Fernàndez i de l’activista Simona Levi). Malgrat tot, la Junta Electoral Central va optar per prohibir, dissabte i diumenge, tota manifestació. Però els acampats compten mantenir-se fins diumenge.

La decisió de la Junta Electoral crea un important problema als partits i les institucions. Dissabte es veuran obligats a treure de les places els concentrats. Fins ara tot ells s’han mostrat molt preocupats per aquesta perspectiva, tant per les conseqüències que pot tenir en l’ordre públic com per les conseqüències electorals directes que es poden derivar del fet que policies que es podrien identificar amb els diferents governs protagonitzin les dissolucions. A Barcelona PSC i CiU ja s’han discutit sobre si ho haurien de fer la Guàrdia Urbana o els Mossos. A València es donaria la circumstància que la policia és dirigida pel delegat del govern espanyol, per tant del Partit Socialista i el PSPV tem una instrumentalització d’aquest fet des del PP.

Els concentrats, després de rebre la notificació, han anunciat que no pensen desallotjar les places. Fins i tot algunes acampades, començant per la de Madrid, han anunciat ja que convertiran la concentració en una manifestació pels carrers de la ciutat.

Zapatero diu que actuaran ‘amb intel·ligència’

José Luís Rodríguez Zapatero ha dit que el ministeri de l’Interior espanyol estudiava la resolució d’ahir de la junta electoral que prohibeix les concentracions de protesta en les places. ‘Esperarem a veure el seu abast i esperarem a veure què passa demà’, ha dit Zapatero a la Ser (àudio). No ha volgut ‘avançar esdeveniments’ i ha afirmat que el ministeri actuaria correctament i amb intel·ligència de tal manera ‘que es garanteixin tots els drets i que es respecti la jornada de reflexió’.

Zapatero no ha deixat clar quines seran les ordres del ministeri de l’Interior a partir de la pròxima mitjanit, quan entrarà en vigor la prohibició expressa de la junta electoral de celebrar cap mena de concentració ni de reunió per part dels membres del moviment 15-M. ‘Sí que puc assegurar, com crec que ha passat fins ara, que el ministeri de l’Interior actuarà bé, correctament, actuarà amb intel·ligència’, ha declarat.

Ha dit que se sentia ‘el principal interpel·lat’ per les protestes i que tenia ‘un gran respecte, comprensió i sensibilitat’ per les persones que es manifesten. ‘La meva obligació és escoltar i ser sensible i intentar donar les respostes des del govern perquè tan aviat com sigui possible recuperem l’economia i l’ocupació’, ha afegit. Malgrat tot, el president espanyol ha fet una crida a la participació política, dient que ‘les coses milloren amb el vot, el gran instrument de les conquestes socials’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any