Les acampades de protestes s’estenen, pendents de la junta electoral

  • La protesta pren força i s'estén a algunes ciutats, com Castelló, Lleida, Palma, Tarragona, Terrassa i Mataró · El govern català demana si s'han de prohibir

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Centenars de manifestants ha passat una altra nit acampats a la plaça de Catalunya de Barcelona (vídeo i twitter) en la protesta ciutadana contra el sistema polític i ‘per una democràcia real’; les acampades han anat prenent força i estenent a diverses ciutats. Els manifestants estan pendents ara de la decisió que prengui la junta electoral, a instància del govern català, sobre si prohibeix les protestes per coincidir amb la campanya.

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, va dir ahir en una conferència de premsa que no es podien celebrar manifestacions polítiques el dia abans d’unes eleccions, per la qual cosa demana a la junta electoral que decideixi si s’ha d’actuar contra aquestes acampades durant la jornada de reflexió.

L’assemblea d’ahir al vespre a Barcelona, on hi ha la protesta més gran del país, es va allargar fins poc abans de la una de la matinada després d’una gran cassolada que es va fer també a la plaça i que va aplegar dues mil persones per protestar contra la gestió de la crisi que fan els polítics i el paper que hi tenen els bancs.

La protesta ha anat prenent força tant a Barcelona (vídeo i twitter) com a València (twitter) i aquesta nit s’ha estès a altres ciutats del país com Castelló (twitter), Palma (twitter), Lleida (twitter), Tarragona (twitter), Terrassa (twitter) i Mataró (twitter). A banda de les etiquetes de cada acampada, ha començat a circular una nova etiqueta: #catalanrevolution.

Continua la protesta a València

A València, desenes demanifestants continuen instal·lats a la plaça de l’ajuntament ‘per mostrar la indignació per la situació actual i el futur que ens espera’. Els concentrats encara no han decidit si mantindran l’acampada fins diumenge o desmuntaran abans, però els convocants han dit que volen que el moviment acabi aquest diumenge amb les eleccions.

Uns cinc-cents joves es van concentrar ahir a la Plaça Maria Agustina de Castelló per protestar pel panorama polític, social i econòmic. Segons els convocants, van decidir concentrar-se ‘en solidaritat amb les altres ciutats ‘espanyoles’ que s’han mobilitzat arran de la protesta del 15 de maig de Madrid’. Segons un portaveu de la concentració, ‘a les alçades que som de la campanya electoral, no hi ha cap proposta seriosa, tots els polítics són titelles i vivim en la dictadura dels mercats’.

Les protestes han arribat també a Palma, on desenes de joves es van concentrar ahir per mostrar el seu rebuig a la situació política i econòmica actual. A la Plaça d’Espanya de a capital mallorquina s’hi van aplegar joves de ‘totes les ideologies i amb un interès comú per aconseguir una societat millor’, segons alguns portaveus dels concentrats.

A Lleida, unes dues-centes persones es van concentrar ahir a les vuit del vespre a la plaça Ricard Viñes per reclamar canvis polítics, socials i econòmics. La concentració de Lleida neix com a mostra de suport a l’acampada de la Plaça del Sol de Madrid, a la qual s’hi han anat sumant d’altres com la de Plaça Catalunya de Barcelona, segons va explicar un dels portaveus de l’assemblea, Noé Benavarre, qui va remarcar que es tracta d’un moviment ‘totalment apolític per mostrar la indignació amb la societat i amb el moment que estem vivint’.

Les mobilitzacions ciutadanes també van arribar ahir a Tarragona. Una setantena de persones es van concentrar a la Plaça de la Font per mostrar el seu rebuig al sistema polític actual. ‘Volem un canvi’, va manifestar Ferran Reyes, un dels joves concentrats, que considera que els polítics ‘no compten amb l’opinió ciutadana’ i reclama ‘més transparència, més participació ciutadana i que es respectin els Drets Humans’. La intenció dels manifestants és convocar més actes en els pròxims dies.

Els manifestants de Madrid desafien la prohibició i omplen la Puerta del Sol

Els concentrats a la Puerta del Sol de Madrid van decidir no acatar la decisió de la Junta Electoral Provincial de prohibir la concentració convocada per ahir al vespre perquè, segons ells, ‘no s’ha prohibit res’. Consideren que es tracta d’un dictamen no vinculant’ que no els ha estat comunicat oficialment. ‘Hem sentit que s’havia prohibit la manifestació, però això no és així, ja que hem sabut per fonts extraoficials que es tracta d’un dictamen que ha emès la Junta Electoral de Madrid, i aquest dictamen a nosaltres no se’ns ha comunicat de manera oficial i, a més, un dictamen no té efectes vinculants. Per tant, no s’ha prohibit res’, va manifestar la jurista Carlota Jover, en nom d”Acampada Sol’. La plaça es va omplir de gom a gom i forgunetes de la policia controlaven els accessos a la zona.

La Junta electoral decidirà avui sobre com ha d’actuar la policia el dia de reflexió de les eleccions

D’altra banda, la Junta Electoral respondrà avui a la Generalitat com han d’actuar els mossos d’esquadra amb els manifestants de la Plaça Catalunya de Barcelona durant la jornada de reflexió, dissabte, segons van informar ahir fonts del Departament d’Interior.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any