Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  18.05.2011  20:00

Les joies dels museus

En ocasió del Dia Internacional dels Museus, la Viquipèdia comença a publicar entrades d'algunes de les obres museístiques més destacades del Principat

Men?ame
 

No és pas el primer any que alguns museus catalans celebren, el 18 de maig, el Dia Internacional dels Museus editant fitxes informatives de les obres més destacades que custodien. Aquestes fitxes, fins ara, se solien publicar en unes webs especials com aquesta (cercador), però enguany es publiquen, també, a la Viquipèdia. Seguint el lema proposat pel Consell Internacional dels Museus (Icom), aquestes institucions culturals s'han unit en ocasió de la diada d'avui amb viquipedistes per difondre coneixement i arribar a tots els públics a través de les noves tecnologies. En una prova pilot feta en col·laboració amb el portal Patrimoni.gencat s'ha obert Una joia del museu, de l'1 de maig a l'1 de juny. En tot aquest període es publicaran articles a l'enciclopèdia col·laborativa sobre peces destacades dels museus catalans, que al seu torn es comprometen a penjar, amb llicència compatible, una imatge de les obres destacades de la seva col·lecció a Flickr, i a facilitar-ne informació als viquipedistes que en demanin.

De moment, ja hi ha una trentena de joies amb entrada pròpia a la Viquipèdia, com el carilló del mNACTEC, la pintura La mandra de Ramon Casas, la talla de fusta de sant Antoni de Pàdua de Santa Maria dels Turers, la fàbrica de ciment Asland de la Pobla de Lillet i Las Meninas de Pablo Picasso.

La trentena de 'joies' provenen del mNACTEC, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el CaixaForum de Barcelona, el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, el Museu del Ciment Asland, el Museu de Joguets i Autòmats, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu d'Art de Girona, el Museu d'Alcover, el Museu Darder, l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries, la Casa Museu del Voltreganès, el Museu d'Arenys de Mar, el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, el Museu de Terrassa, el Museu Picasso, el Museu de l'Estampació de Premià de Mar, el Museu de Granollers, el Museu de l'Empordà, el Museu de Miniatures i Microminiatures de Besalú, el Museu de la Mediterrània, el Museu d'Història de Catalunya, el Museu de Mataró, el Museu Arqueològic de l'Esquerda, el Museu Comarcal de Cervera, el Museu d'Art de Cerdanyola i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

La participació continua oberta a tots els museus que hi tinguin interès.