Europa pressiona perquè Strauss-Kahn dimiteixi

  • I que el substitut sigui europeu i no xinès o brasiler · L'FMI diu que el seu director no té immunitat judicial

VilaWeb
Redacció
18.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comitè executiu del Fons Monetari Internacional (FMI) no va prendre ahir cap mena de decisió sobre el futur del director, Dominique Strauss-Kahn, empresonat preventivament dilluns per presumptes delictes sexuals, però com més va, més veus hi ha que demanen que sigui substituït. En la reunió de ministres d’Economia europeus de Brussel·les, els ministres d’Àustria, Espanya, Irlanda i Suècia van insinuar que seria bo per a la institució i per als plans de rescat en què participa l’FMI, que Strauss-Kahn fos substituït. A la premsa francesa ja han aparegut especulacions sobre un possible substitut.

Ara, el nomenament d’un nou director és complicat: mentre els països europeus pressionen perquè el director continuï essent europeu, com ho ha estat tradicionalment, les potències emergents com el Brasil, l’Índia o la Xina, que no viuen la mateixa crisi, consideren que els ha arribat l’hora de prendre’n el relleu. Els mateixos ministres europeus que han posat en dubte la continuïtat de Strauss-Kahn al davant de l’FMI han demanat clarament que el substitut fos europeu. I és que l’FMI ha de participar en la negociació dels rescats d’alguns països i els moviments a la cúpula de l’organisme poden tenir una relació directa amb la gestió de la crisi europea.

El primer ministre irlandès, per exemple, que va negociar un rescat de 85.000 milions d’euros per Irlanda, proveïts per la Unió Europea i l’FMI, va dir ahir que el nou director de l’FMI havia de ser europeu: ‘Un europeu entendrà molt millor els mals que tenim que no pas algú que vingui d’una altra part del món.’ L’FMI sempre ha tingut un president europeu –en tots aquests últims trenta-tres anys, vint-i-sis ha estat francès.

L’FMI confirma que Strauss-Khan no té immunitat

L’FMI manté la prudència d’aquests últims dies i més aviat es deslliga del cas. Ara ahir va confirmar, en un breu comunicat, que Strauss-Kahn no tenia immunitat que el protegís del procés judicial: ‘La immunitat dels directors gerents és limitada i no és aplicable, en aquest cas.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any