Sardenya es mostra contrària a l’energia atòmica en un referèndum oficial

  • Els habitants de l'illa van votar aquest cap de setmana sobre la possibilitat d'instal·lar infraestructures nuclears a l'illa · Amb el 75% dels vots escrutats, els contraris a les nuclears són el 97,64%

VilaWeb
Redacció
17.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un 97,64% de sards es van pronunciar en contra de l’energia nuclear en el referèndum consultiu d’aquest cap de setmana, segons les dades oficials de l’escrutini, que ja ha comptat el 75% dels vots. La Regió va organitzar un referèndum que preguntava als illencs si ‘són contraris a la instal·lació a Sardenya de centrals nuclears i de magatzems de residus radioactius’. Excepcionalment, quasi totes les formacions de l’espectre polític i institucions van fer campanya pel sí a la prohibició d’infraestructures atòmiques, amb el president sard, Ugo Cappellacci, al capdavant. Amb la crisi nuclear al Japó ben present, el no a les nuclears s’imposa amb rotunditat. Amb tot, els partidaris de la prohibició es van mobilitzar perquè no s’imposés l’abstenció: el referèndum consultiu, com tots els regionals, necessitava un 33% de participació perquè ser vàlid.

Sardenya no té cap instal·lació nuclear. Amb tot, ja fa temps que és esmentada com una de les zones on el govern italià veuria amb bons ulls la implantació de centrals o de magatzems de residus, atesa la naturalesa geològica del sòl: sòlid i sense gran risc sísmic. De fet, ja hi ha possibles emplaçaments en una àrea al sud d’Oristà i a Teulada, a la costa sud.

Eleccions municipals

La data del referèndum s’ha fet coincidir amb les eleccions municipals parcials a Sardenya, on es renova el govern de gairebé un centenar (pdf) de ciutats i pobles. Els més importants són la capital, Càller, i Òlbia.

Referèndum italià

El referèndum sard és previ a un altre d’estatal, que és previst inicialment per d’aquí a un mes. El 12 i 13 de juny, Itàlia convocarà una jornada de referèndums sobre unes quantes qüestions, com la privatització de l’aigua, la possibilitat d’encausar el president del consell de ministres i també sobre la possibilitat d’obrir noves centrals de producció d’energia nuclear. El govern italià, amb tot, ha intentat frenar aquesta última consulta. Arran de l’accident de la central japonesa de Fukushima, el govern de Silvio Berlusconi va declarar una moratòria d’un any a Itàlia respecte a l’energia nuclear i, per tant, considera que no té lloc incloure aquesta pregunta específica al referèndum d’enguany. La decisió final d’incloure-la o no és ara en mans de Tribunal Suprem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any