L’Eurogrup discuteix els tres rescats europeus sense Strauss-Kahn

  • S'espera que igualment aprovi el rescat de Portugal i el de Grècia · El director gerent de l'FMI compareix avui a la tarda al jutjat, acusat de violació i segrest

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.05.2011 - 17:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió europea ha volgut esvair els dubtes sobre l’efecte que tindrà en els rescats de Grècia, de Portugal i d’Irlanda la detenció del director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, que avui declara al jutjat, acusat de segrest i de violació. ‘Confiem que hi haurà una continuïtat total, no solament en les operacions sinó també en les decisions de l’FMI’, ha declarat el portaveu d’Afers Econòmics de la comissió, Amadeu Altafaj.

Strauss s’havia de reunir ahir amb Angela Merkel, i avui i demà amb els ministres de finances de la Unió, per dissenyar el possible segon rescat de Grècia i detallar el de Portugal.

Mentrestant, l’FMI ja ha designat John Lipsky per substituir Strauss-Kahn. Fins ara número dos de la institució, Lipsky en serà el director gerent interí. Es dóna el cas que havia anunciat no fa gaire que a l’agost volia retirar-se.

Sense Strauss-Kahn, s’espera igualment que els responsables de finances de la zona euro aprovin el rescat de Portugal, revisin les condicions del d’Irlanda i acordin la reedició del de Grècia. Els disset donaran avui el vist-i-plau al rescat de Portugal, de 78.000 milions d’euros a un interès que rondarà el 5,5%. Un rescat que ha quedat fora de dubte després de l’aprovació per part de Finlàndia del paquet d’ajuda financera a Lisboa. Com sempre, l’operació reclamarà com a contrapartida un estricte pla d’ajustament que aconsegueixi rebaixar el dèficit portuguès al 3% marcat per Brussel·les l’any 2013.

L’FMI va concloure que l’escàndol sexual anterior havia estat una relació consentida

Strauss-Kahn, catedràtic d’economia, dirigeix l’FMI des del 2007, quan no va aconseguir guanyar Ségolene Royal a les primàries del Partit Socialista per a plantar cara a Sarkozy. D’aleshores ençà ha rebut elogis per la gestió que ha fet de l’entitat i de la crisi mundial. Però, al marge de la seva activitat política, no és pas la primera vegada que es veu embolicat en escàndols de caire sexual: l’any 2008 fou acusat d’haver mantingut una relació amb una de les seves subordinades de l’FMI, Piroska Nagy. Strauss-Kahn va demanar aleshores disculpes al personal de l’entitat en un correu electrònic en què va admetre un ‘error greu de judici’, si bé negava que s’hagués aprofitat de la seva posició. El comitè directiu de l’FMI va concloure que la relació havia estat de mutu acord, encara que va qualificar de lamentables les accions del director.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any