Notícies

Diumenge  15.05.2011  12:40

La detenció de Strauss-Khan sacseja la política francesa

Es perfilava com el màxim rival de Sarkozy a la presidència de la França · La fiscalia de Nova York l'acusa d'intent de violació, segrest i agressió sexual

Men?ame
 

La detenció avui a Nova York del director del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss Khan, per presumptes delictes sexuals, ha sacsejat de dalt a baix la política francesa. Considerat com el candidat amb més possibilitats per prendre a Nicolas Sarkozy la presidència del seu país, la detenció és un greu revés per a les seves aspiracions polítiques i per al Partit Socialista francès. Tot i que encara no havia anunciat la seva candidatura (tenia temps per fer-ho fins al 13 de juny), les enquestes li concedien fins ara un còmode avantatge enfront a actual president.

El govern francès, de moment, només ha fet um escuet comunicat en el que demana 'respecte al procés judicial i a la presumpció d'innocència' i algunes fonts apunten que mantindrà la màxima prudència, tot i que admeten que la notícia és un gran daltabaix per la política francesa. Qui sí que n'ha parlat és Bernard Debré, diputat del partit de govern, la UMP, que ha dit que Strauss-Khan 'ha humiliat l'FMI i ha humiliat França sencera'. Alguns seguidors de Strauss-Khan apunten, però, que els fets descrits per la policia americana no concorden amb la imatge d'un home seductor, però no violent.

Ségolène Royal, per la seva banda, ha defensat la presumpció d'innocència del seu rival per encapçalar la llista socialista en les eleccions de l'any que ve. 'Demano que no es jutgi encara un home que encara no ha tingut ni l'oportunitat de defensar-se', ha dit. En una entrevista a la ràdio Europe 1, preguntada pels efectes que pot tenir la detenció al si del Partit Socialista, Royal ha dit que és massa aviat per pronunciar-se. 'No precipitem esdeveniments', ha reblat. La primera secretària del Partit Socialista francès, Martine Aubry, ha dit, només, sentir-se 'estupefacta'.

També ha parlat sobre la notícia la presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen, molt donada a comentar qualsevol incident que afecti els altres partits francesos. Per ella, Strauss-Khan ha quedat 'desacreditat per sempre per ser president de França i els fets han avergonyit tota la nació i en particular al Partit Socialista'.

L'FMI, per la seva banda, ha emès un concís comunicat en què no ha volgut comentar la detenció del seu director gerent, i en que deixa clar que l'organisme financer està 'plenament operatiu'.

Els fets, segons la policia

Paul Browne, portaveu de la policia, ha explicat que la cambrera de l'hotel de Times Square on Strauss-Khan s'allotjava, de 32 anys, va explicar que quan va entrar a l'habitació del director de l'FMI, aquest es trobava nu, es va abraonar sobre ella i va intentar obligar-la a practicar sexe oral. La cambrera va aconseguir fugir i va explicar l'ocorregut als seus companys de treball, que van avisar a la policia. Però quan els agents van arribar-hi, Strauss-Khan ja no hi era i, sempre segons la policia, tot feia pensava que havia marxat de manera precipitada car es va deixar objectes personals a l'habitació, com el telèfon mòbil. Poques hores després, el van detenir a l'aeroport, just abans que s'enlairés l'avió d'Air France en el qual viatjava cap a París.

Strauss-Kahn tenia previst reunir-se avui a Berlín amb la canceller alemanya, Angela Merkel, per tractar sobre la crisi financera i el rescat internacional a Grècia, un assumpte que havia d'abordar també a Brussel·les la setmana que ve. De fet, l'FMI és responsable d'un terç del paquet de rescat financer per Grècia.

La fiscalia de Nova York li imputa els delictes segrest, abús sexual i intent de violació. Ara Strauss-Khan haurà de comparèixer davant del jutge.

Ja estigué embolicat en un altre escàndol sexual

Strauss-Khan, catedràtic d'Economia, dirigeix l'FMI des del 2007, quan no va aconseguir guanyar Ségolene Royal a les primàries del Partit Socialista per plantar cara a Sarkozy. D'aleshores ençà ha rebut elogis per la gestió que ha fet de l'entitat i de la crisi mundial. Amb tot, no és la primera vegada que es veu embolicat en escàndols de caire sexual: l'any 2008 se'l va acusar d'haver mantingut una relació amorosa amb una de les seves subordinades de l'FMI, Piroska Nagy. Strauss Kahn va demanar aleshores disculpes al personal de l'entitat a través d'un correu electrònic en el qual va admetre un 'error greu de judici' però negant que s'hagués beneficiat de la seva posició. El comitè directiu de l'FMI va concloure que la relació s'havia produït per mutu acord, però va qualificar les accions del seu director de 'lamentables'.

Men?ame