Detingut a Nova York el director de l’FMI, Dominique Strauss-Khan

  • Se l'acusa de presumpta agressió sexual · Es perfilava com el màxim rival de Sarkozy a la presidència de la França

VilaWeb
Redacció
15.05.2011 - 09:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El director del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss Khan, ha estat detingut avui dalt d’un avió a Nova York a l’aeroport JFK quan estava a punt d’enlairar-se cap a París, per presumpta agressió sexual a una cambrera d’un hotel, hores abans. Segons departament de Policia de Nova York, Strauss-Kahn serà acusat d’abús sexual i intent de violació.

Els fets, segons la policia

Paul Browne, portaveu de la policia, ha explicat que la cambrera de l’hotel de Times Square on Strauss-Khan s’allotjava, de 32 anys, va explicar que quan va entrar a l’habitació del director de l’FMI, aquest es trobava nu, es va abraonar sobre ella i va intentar obligar-la a practicar sexe oral. La cambrera va aconseguir fugir i va explicar l’ocorregut als seus companys de treball, que van avisar a la policia. Però quan els agents van arribar-hi, Strauss-Khan ja no hi era i, sempre segons la policia, tot feia pensava que havia marxat de manera precipitada car es va deixar objectes personals a l’habitació, com el telèfon mòbil. Poques hores després, el van detenir a l’aeroport, just abans que s’enlairés l’avió d’Air France en el qual viatjava cap a París.

Strauss-Kahn tenia previst reunir-se avui a Berlín amb la canceller alemanya, Angela Merkel, per tractar sobre la crisi financera i el rescat internacional a Grècia, un assumpte que havia d’abordar també a Brussel·les la setmana que ve. De fet, l’FMI és responsable d’un terç del paquet de rescat financer per Grècia.

Un nou revés per al Partit Socialista francès

Pel polític francès, considerat com el candidat amb més possibilitats per prendre a Nicolas Sarkozy la presidència del seu país, la detenció és un greu revés per a les seves aspiracions polítiques i per al Partit Socialista francès. Tot i que encara no havia anunciat la seva candidatura (Tenia temps per fer-ho fins al 13 de juny), les enquestes li concedien fins ara un còmode avantatge enfront del conservador i actual president Nicolas Sarkozy.

Strauss-Khan, catedràtic d’Economia, dirigeix l’FMI des del 2007, quan no va aconseguir guanyar Ségolene Royal a les primàries del Partit Socialista per plantar cara a Sarkozy. D’aleshores ençà ha rebut elogis per la gestió que ha fet de l’entitat i de la crisi mundial. Amb tot, no és la primera vegada que es veu embolicat en escàndols de caire sexual: l’any 2008 se’l va acusar d’haver mantingut una relació amorosa amb una de les seves subordinades de l’FMI, Piroska Nagy. Strauss Kahn va demanar aleshores disculpes al personal de l’entitat a través d’un correu electrònic en el qual va admetre un ‘error greu de judici’ però negant que s’hagués beneficiat de la seva posició. El comitè directiu de l’FMI va concloure que la relació s’havia produït per mutu acord, però va qualificar les accions del seu director de ‘lamentables’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any