El PSC vota amb el PSOE al congrés i tomba la moció que reclama el fons de competitivitat

  • CiU, ERC i PP acusen el PSC de fer un mal favor a Catalunya

VilaWeb
Redacció
10.05.2011 - 20:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC no s’ha desmarcat del PSOE al congrés espanyol i ha tombat la moció presentada per CiU per a demanar el cobrament enguany del fons de competitivitat. A més de CiU, hi han votat a favor ERC, ICV-IU, BNG i PP, el PNB i CC s’ha abstingut i els vint-i-cinc diputats catalans del grup socialista hi han votat en contra, juntament amb la UPyD de Rosa Díez. La votació ha tingut 161 vots a favor, 168 en contra i 10 abstencions.

CiU, ERC i PP han acusat el PSC de fer un mal favor a Catalunya en votar amb el PSOE contra la moció. En el transcurs del debat al congrés, el diputat de CiU els ha demanat que ‘reflexionin i no votin en contra de l’interès de Catalunya’, mentre que el portaveu d’ERC, Joan Ridao, els ha recordat que si voten contra els fons de competitivitat seran corresponsables de les retallades en serveis socials. En canvi, la diputada del PSC, Montserrat Colldeforns, ha acusat CiU de practicar ‘cinisme electoral, generar espectacle i confrontació’ per haver rebutjat la seva esmena.

La intervenció de CiU l’ha fet el diputat Josep Sánchez Llibre: ‘Si vostès no voten la nostra proposta probablement la perdrem i els serà molt difícil justificar la seva posició a Catalunya a tots els catalans, i un cop més vostès del PSC faran pinya amb el PSOE votant en contra dels interessos de Catalunya. Una pena. Un flac favor el que vostès, diputats del PSC, faran al seu país.’

Tan bon punt ha acabat la sessió els diputats del PSC Francesc Vallès i Daniel Fernández han acusat CiU de fer ‘cinisme de distracció electoral’ i han preguntat per quin motiu CiU ‘ha preferit que Catalunya sigui derrotada, al costat del PP, abans que la victòria al costat del PSC i del govern espanyol’.

El cap de l’oposició, Joaquim Nadal, i el vice-primer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, han atribuït a CiU el fracàs de la moció. En dues piulades a Twitter, els dos dirigents socialistes (Nadal i Iceta) han carregat contra CiU pel rebuig a l’esmena del PSC que demanava reunir la comissió bilateral per negociar el fons de competitivitat.

Pressió fins a l’últim moment

El govern de la Generalitat havia mantingut fins a última hora la pressió al PSC. ‘Insistim que volem que tingui el suport de totes les forces catalanes, sense excepció’, ha dit el portaveu de l’executiu, Francesc Homs, que ha admès que no confiava gaire que el PSC canviï de parer: els socialistes catalans han acordat amb el PSOE una esmena a la moció de CiU per no haver de votar de manera divergent.

Malgrat les declaracions de Joaquim Nadal, en què deia que votarien diferent del PSOE al congrés per reclamar els 1.450 milions del fons de competitivitat, els socialistes catalans s’han estimat més d’esmenar la moció de CiU, a qui acusen d’actuar de manera electoralista. Però CiU no ha acceptat l’esmena del PSC perquè no fixa una data per al pagament del fons, tal com ha explicat aquest matí el president del grup de CiU al Parlament, Oriol Pujol.

El text acordat i registrat pels socialistes instava el govern espanyol ‘a complir tots els compromisos derivats del vigent acord de finançament autonòmic, particularment els que preveuen els articles 19 a 24 i la disposició transitòria de la llei de finançament’, sense fer cap mena de referència al pagament del fons de competitivitat enguany mateix, com demanen CiU i el govern de la Generalitat, ni l’any 2013, com proposa el govern espanyol.

En un segon punt, PSC i PSOE demanava al govern espanyol que ‘convoqui la comissió bilateral de negociació perquè concreti l’aplicació d’aquests compromisos’. Sobre aquest punt, Homs ha precisat: ‘Hem actuat en accions bilaterals, i les negociacions bilaterals no han fructificat; n’hi ha hagut un munt, de reunions, i els resultats són els que són: igual a zero. Per això hi ha la necessitat que el govern disposi d’un suport polític mitançant l’aprovació de la resolució’.

El govern no pensa que la negociació estigui trencada, sinó encallada, però no descarta pas que si més endavant no avança es pugui recórrer a la via judicial, mitjançant la presentació d’un contenciós administratiu. La lentitud d’aquesta via fa que el govern de moment la desestimi. El conflicte que es planteja és entre dues lleis consolidades: la de finançament, que preveu el cobrament d’aquest fons, i la de pressupost estatal d’enguany, que no consigna aquesta partida.

Vot diferent al senat

Els socialistes catalans no han actuat com van actuar al senat fa dues setmanes, on van votar a favor d’un text gairebé calcat del de CiU que havia presentat Esquerra. Ara els socialistes diuen que la moció de CiU és electoralista.

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ja s’havia declarat escèptic sobre la possibilitat que els vint-i-cinc diputats del PSC trenquessin la disciplina de vot: ‘Tant de bo vagi equivocat, pel bé de Catalunya, però no acabo de ser optimista’.

El president de la Generalitat, Artur Mas, també es va adreçar ahir, en un míting a Vilanova i la Geltrú, als diputats socialistes catalans perquè fessin ‘un vot en favor de Catalunya… Ja n’hi ha prou d’omplir-se la boca criticant les coses que hem hagut de fer a conseqüència de la situació que han deixat. Més que criticar aquí, haurien de votar allà en favor dels interessos de la seva gent’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any