L’OTAN nega haver deixat morir 61 immigrants al mar

  • Segons el diari The Guardian, un vaixell va passar 16 dies a la deriva sense rebre cap ajut, tot i les peticions de socors

VilaWeb
Redacció
09.05.2011 - 15:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La portaveu de l’OTAN, Carmen Romero, nega rotundament les acusacions que, segons que informa avui The Guardian, una unitat militar de l’organització va deixar morir seixanta-un immigrants que van passar setze dies a la deriva pel mar Mediterrani, tot i els crits d’auxili. ‘No hi havia embarcacions de l’OTAN a la zona’, ha dit Romero després d’haver demanat explicacions al comandament de l’operació a les instal·lacions de Nàpols. ‘Tan sols un portaavions, l’italìa ‘Garibaldi’, era a alta mar aquells dies, però es trobava a unes cent milles nàutiques i no va veure res’, diu Romero. Diverses organitzacions de drets humans han reclamat també que s’investiguin els fets i que els responsables no quedin impunes.

Segons la informació que publica avui el diari britànic, unitats militars europees i de l’OTAN van ignorar les peticions d’auxili de desenes d’immigrants que pretenien arribar a l’illa de Lampedusa i que van acabar morint al mar. Al vaixell hi havia 72 refugiats, que fugien de Trípoli cap a l’illa italiana. Tot i els reclams d’ajuda a la guàrdia costanera i a un helicòpter militar i un vaixell de guerra de l’OTAN, ningú no va fer cap esforç per a intentar rescatar-los.

Només onze persones van sobreviure. La resta van acabar morint de fam i set després de setze dies navegant a la deriva en aigües obertes del Mediterrani. The Guardian recorda que, segons el dret marítim internacional, totes les unitats militars han de respondre les trucades de socors de les embarcacions properes i ha de donar-los tota l’ajuda que sigui possible.   

Organitzacions de drets dels refugiats ja han exigit una investigació, i l’agència de l’ONU per als refugiats, l’ACNUR, ha demanat més cooperació entre vaixells comercials i militars per a salvar vides. ‘El Mediterrani no pot convertir-se en el salvatge oest. Els qui s’abstenen de rescatar persones en perill en aquestes aigües han de ser castigats’, ha dit Laura Boldrini, portaveu de l’ACNUR.

El mossèn Mosès Zerai, establert a Roma i que dirigeix l’organització per als drets dels refugiats Habeshia, va ser una de les últimes persones a mantenir contacte amb el vaixell abans que s’esgotessin les bateries del mòbil. ‘Hi ha hagut una abdicació de responsabilitat que ha conduït a la mort de més de seixanta persones, infants inclosos. Això constitueix un crim, un crim que no pot quedar impune només perquè es tracta d’immigrants africans i no de turistes d’un creuer’, ha denunciat el sacerdot. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any