Els EUA mostren els primers vídeos casolans de Bin Laden

  • Els analistes d'intel·ligència nord-americans consideren el material logístic i videogràfic trobat a la residència d'Abbottabad el major tresor mai obtingut d'un terrorista

VilaWeb
Redacció
08.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alguns mitjans nord-americans (CNN, CBS, Washington Post) van difondre ahir les primeres imatges de Bin Laden al seu amagatall al Paquistan extretes de les cintes de vídeo que es van endur els soldats que van participar en l’operació per matar-lo. A les imatges s’hi veu el cap d’al-Qaida davant d’un televisor mirant notícies que parlen d’ell i fragments d’enregistraments dels famosos missatges al món.

Els Estats Units consideren el material logístic i videogràfic trobat a la residència d’Abbottabad el major tresor mai obtingut pels serveis d’intel·ligència nord-americans sobre un terrorista. Un representant de la CIA ha explicat, a més, que la residència de Bin Laden al Paquistan era un ‘centre de control i comandament actiu’ des d’on el cap de la xarxa mantenia el control estratègic i operacional de l’organització.

Els analistes d’intel·ligència nord-americans que han analitzat els arxius i documents requisats a la residència de Bin Laden a Abbottabad (Paquistan) conclouen que el cap d’al-Qaida exercia un paper directe en la planificació d’atacs terroristes des del seu amagatall, segons que publicava la premsa americana (The Washington Post i The New York Times). Els documents que ja s’han analitzat mostrarien que l’organització estudiava atemptar contra trens de la xarxa de ferrocarrils dels EUA.

Responsables de l’agència d’intel·ligència nord-americana (CIA) han explicat que vigilaven la casa de Bin Laden des de feia uns quants mesos, observant i fotografiant tots els moviments dels residents i els seus visitants. Per fer-ho, la CIA havia llogat una casa del costat del complex de Bin Laden.

Els documents que l’escamot d’èlit de l’exèrcit es va endur de la residència demostrarien que Bin Laden estava en contacte regular amb responsables de la xarxa terrorista que ell va crear. Aquest fet desmentiria l’opinió de molts analistes i experts en terrorisme que havien arribat a la conclusió que Bin Laden havia quedat relegat a ser una figura d’inspiració espiritual amb un paper mínim en el disseny de les operacions d’al-Qaida.

Condecoració als soldats de l’operació

El president dels Estats Units, Barack Obama, va concedir ahir la màxima condecoració militar als soldats de les forces especials que van participar en la missió contra el líder d’al-Qaida, Ossama bin Laden, ‘en reconeixement del seu servei i èxit extraordinaris’. En l’acte al Fort Campbell (Kentucky) on té la seva seu la Divisió 160 d’Operacions Especials del Regiment d’Aviació, no hi van poder accedir els periodistes ‘per preservar la identitat dels agents’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any