L’independentisme a Escòcia guanya les eleccions amb un gran increment de vots

  • Els primers sondatges indiquen que frega la majoria absoluta · Els resultats oficials no es coneixeran fins a la tarda · Alex Salmond qualifica les eleccions de 'nit històrica' i diu que farà un referèndum d'independència

VilaWeb
Redacció
06.05.2011 - 08:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Nacional Escocès (SNP), del primer ministre Alex Salmond, ha viscut ‘una nit històrica’, segons que ha dit ell mateix a la matinada, enveient la victòria aclaparadora del seu partit. Segons els primers sondatges i amb una part del vot escrutat (blocs de seguiment de The Guardian i The Scotsman) s’estima fins i tot que els independentistes puguin arribar a tenir majoria absoluta al parlament. Salmond ha assegurat, en declaracions a la matinada, que farà el referèndum sobre la independència d’Escòcia abans del 2015.

Pels liberal-demòcrates, en canvi, la nit pot haver estat desastrosa, tal com han admès fonts del partit, que pot perdre la meitat dels vots. Els laboristes també han perdut vots i tot apunta que el parlament escocès tindrà un composició molt diferent de l’actual (47 escons per a l’SNP i 46 per als laboristes). Es calcula que els resultats definitius no se sabran fins a la tarda.

Gal·les i el nord d’Irlanda

Ahir també hi va haver eleccions a les assemblees gal·lesa i nord-irlandesa. Al nord d’Irlanda, el Sinn Féin aspira a convertir-se en el partit més votat, més que no pas el Partit Democràtic Unionista, actualment majoritari, amb el qual governa en coalició. I al País de Gal·les (bloc de seguiment), els laboristes, que governen coalitzats amb els nacionalistes del Playd Cymru, esperen continuar al poder. Tot i la manca de resultats finals, els dirigents del Playd Cymru ja han admès que han experimentat una davallada.

Consulta sobre el sistema de vot

A banda els comicis parlamentaris i municipals, els electors del Regne Unit també van decidir ahir una proposta de reforma electoral: canviar el sistema de votació de majoria simple, que atorga l’escó al candidat més votat encara que no tingui majoria, per l’anomenat vot alternatiu, que permet votar, a més del candidat votat, uns quants candidats més, per ordre de preferència. Amb aquest sistema, si cap candidat no aconsegueix la majoria absoluta, s’elimina el menys votat i els vots es reparteixen entre els candidats restants, i així successivament fins que un candidat obté més del 50% de vots. Les enquestes indiquen, nogensmenys, que la reforma no s’acceptarà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any