Bildu es podrà presentar a les eleccions

  • Sis magistrats voten que sí i cinc, que no · Rectifica la decisió del Suprem de prohibir les 254 candidatures de la coalició

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.05.2011 - 00:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol ha esmenat la plana al Suprem i ha autoritzat Bildu a presentar-se a les eleccions municipals del 22 de maig. El ple del tribunal va prendre la decisió per sis vots a cinc, i va desestimar, doncs, la ponència de Francisco Hernando, que proposava la prohibició de les candidatures. Milers de manifestants, concentrats ahir a Bilbao per exigir que Bildu pogués presentar-se a les eleccions, van esclatar d’alegria quan van saber la bona notícia.

La decisió ha estat el resultat de tot un dia de deliberacions, que han començat a la sala segona. Aquí hi ha hagut un empat: tres vots favorables a la participació electoral de Bildu i tres de contraris. Aleshores el president de la sala, Eugeni Gay, ha traslladat la decisió al ple, on hi ha set ponents de l’anomenada ‘ala progressista’ i quatre de la ‘conservadora’.

El ple ha començat desestimant la ponència de Francisco Hernando, partidari de prohibir Bildu, per sis vots a cinc. Amb el mateix resultat el ple ha decidit, finalment, que la coalició formada majoritàriament per EA i Alternatiba pogués concórrer a les eleccions.

Han votat que sí el president del tribunal, Pascual Sala, i els magistrats Eugeni Gay, Elisa Pérez Vera, Pablo Pérez Tremps, Luis Ortega i Adela Asua. I han votat que no els quatre magistrats proposats pel PP i Manuel Aragón, designat a proposta del PSOE.

L’agrupació electoral de Zalduondo es podrà presentar a les eleccions

La sala segona del TC també ha acceptat el recurs presentat per la candidatura independent de Zalduondo (Àlaba), que es podrà presentar a les eleccions. Aquesta llista era l’única de les onze agrupacions que havia impugnat el Tribunal Suprem que van recórrer contra la decisió.

Alegria de Bildu

Bildu va cridar a ‘omplir les urnes de milers de vots sobiranistes i d’esquerra’, alhora que no s’estava de dir que tants esforços havien valgut la pena. El cap de llista de la coalició per Guipúscoa, Martín Garitano; el secretari general d’EA, Pello Urizar, i el portaveu d’Alternatiba, Oskar Matute, van agrair el suport als manifestants en favor de Bildu concentrats a Bilbao. ‘El futur és nostre, és a les nostres mans, perquè, el futur, el construeixen els pobles, el construïm nosaltres.’

El govern espanyol ‘acata i respecta’ la decisió

El Ministeri de Justícia espanyol va fer públic un comunicat (pdf) dient que acatava i respectava la sentència, que sempre havia actuat d’acord amb la llei, i que havia impugnat les candidatures basant-se en informacions que en qüestionaven la legalitat.

El president del govern basc, Patxi López, ha dit que respectava i acatava les decisions dels tribunals i ha demanat que hom deixés ‘de fer la campanya de Bildu, que ha ocupat tot l’espai sense fer res’. Per la seva banda, el president del PNB, Iñigo Urkullu, ha aplaudit que el Tribunal Constitucional hagués ‘esmenat la intenció de condicionar el mapa polític i institucional del País Basc’, i ha dit que aquesta ‘participació política plena’ era l’única manera de començar a treballar per la normalització i la convivència, ja que la il·legalització de Bildu ‘afectava la composició de totes les institucions basques’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any