Les litografies de Picasso, en una exposició

  • El Museu Picasso n'ensenya algunes · El pintor malaguès va revolucionar aquesta tècnica

VilaWeb
Redacció
06.05.2011 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A ‘Picasso, litografies‘, el Museu Picasso de Barcelona hi exposa algunes de les litografies del pintor, realitzades entre el 1945 i el 1956. Picasso va fer 450 litografies i el museu en té unes 300, cedides pel seu secretari personal, Jaume Sabartés.

Aquesta exposició, oberta fins a l’octubre, continua la línia, inaugurada el 2008, de presentar obra monogràfica per poder-hi aprofundir. En aquest cas, es tracta és d’ensenyar l’important fons de gravat del museu i de proposar una nova lectura de l’obra picassiana.

 

L’exposició es divideix en tres àmbits diferents, cada un dels quals ocupa una sala particular. El primer aplega una mostra de les seves primeres litografies, –realitzades al taller de Fernand Mourlot de París a final de l’any 1945– i dels procediments amb què va executar-les.

El segon abasta el compromís polític de Picasso entre el 1949 i el 1953, quan va col·laborar amb alguns moviments per la pau i algunes mostres de la seva obra postbèl·lica, amb faunes i personatges de la mitologia grega, construïda en les seves estades a Occitània. La litografia ‘El Colom’, per exemple, va servir de cartell del I Congrés Mundial de la Pau, reunit a París.

I el tercer se centra en la relació entre Françoise Gilot i Pablo Picasso. Es van conèixer l’any 1943 a París i van viure plegats fins el 1954, just l’època més litogràfica de Picasso. La sala va dedicada tant a ella com als fills que van tenir: Claude (nascut el 1947) i Paloma (nascuda l’any 1949).

Pepe Serra, director del Museu Picasso, comenta que l’obra litogràfica del museu és ‘molt àmplia, variada i extensa’; i que, si Picasso va tocar la litografia tangencialment, el cas és que hi va treballar en totes les fases de producció, des del dibuix sobre pedra fins al control dels primers tiratges. Més, va fer servir tota mena de planxes i va revolucionar les pràctiques antigues de l’ofici.

L’aspecte sobresortint d’aquesta obra litogràfica són les interpretacions de temes diversos i les variacions que en fa. D’algunes peces, en va arribar a fer divuit proves d’estat, és a dir, divuit modificacions diferents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any