Majoria absoluta dels conservadors al Canadà

  • Ascens dels socialdemòcrates de NDP i gran davallada del Bloc Quebequès

VilaWeb
Redacció
03.05.2011 - 08:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els conservadors del primer ministre, Stephen Harper, han aconseguit la majoria absoluta a les eleccions al parlament canadenc celebrades ahir, en què hi va haver un enfonsament del Partit Liberal. Amb l’escrutini gairebé definitiu, els conservadors obtenen 167 dels 308 diputats de la cambra dels comuns; els socialdemòcrates de l’NPD, 102; els liberals, 34; el Bloc Quebequès, 4 i el Partit Verd, 1. El sobiranista Bloc Quebequès ha patit una històrica davallada i ha perdut quaranta-cinc diputats.

Al Quebec, els socialdemòcrates han escombrat el Bloc Quebequès en aquestes eleccions; de fet, han basat en aquest fet una bona part de l’espectacular ascens que han tingut, en què han passat de 37 diputats a 102. El cap del Bloc, Gilles Duceppe, que ha perdut la seva plaça al parlament, ja ha anunciat la seva voluntat de presentar la dimissió als òrgans directius del partit.

Un altre dels damnificats de les eleccions d’ahir és el Partit Liberal de l’intel·lectual Michael Ignatieff, que ha perdut quaranta-tres dels setanta-set diputats que tenia fins ara.

Per la seva banda, els Verds aconsegueixen entrar per primera vegada a la cambra de representants amb un sola diputada, Elisabezh May. ‘Avui hem demostrat que els canadencs volen un canvi de política’, ha afirmat una exultant May.

Les eleccions van ser forçades per un vot de desconfiança governamental, demanat pels liberals. El govern era acusat d’entrebancar la feina del parlament, fet insòlit en una democràcia tan estable com la canadenca.

 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any