Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  02.05.2011  12:38

Bildu portarà la prohibició a la UE si el Constitucional no els fa cas

Nou magistrats voten la impugnació que demanaven la fiscalia i els advocats de l'estat · Sis s'hi oposen

Men?ame
 

L'endemà que el Tribunal Suprem espanyol prohibís les 254 llistes de Bildu de concórrer a les eleccions del 22 de maig, els portaveus de la coalició han avisat que la Unió Europea no permetria pas 'una agressió democràtica' com aquesta. En una conferència de premsa a Bilbao, el dirigent d'EA, Pello Urizar; el d'Alternatiba, Oskar Matute, i el cap de llista de Bildu per Guipúscoa, Martin Garitano, han dit que si el Constitucional no admetia els seus arguments aquesta setmana portarien el cas al tribunal de la Unió Europea i demanarien l'anul·lació de les eleccions.

Els responsables de Bildu han demanat de reunir-se amb el lehendakari, Patxi López, i amb el PSE i el PSN, i han dit que treballaven en unes quantes iniciatives de resposta. Ara, consideren que 'l'onada de contestació' l'ha de dirigir la ciutadania. També s'han mostrat convençuts que serien a les pròximes eleccions. 'El poble no vol una altra situació d'excepcionalitat electoral i de segrest de les institucions', han reblat.

Nou a favor; sis contra

Després de tot un dia de deliberacions, els magistrats de la sala especial del Tribunal Suprem van decidir que les 254 candidatures de Bildu –integrades, la majoria, per EA i Alternatiba– no podien presentar-se a les eleccions municipals del 22 de maig. Nou magistrats van votar afirmativament la impugnació presentada per la fiscalia i pels advocats de l'estat i sis van votar-hi contra. Un magistrat va proposar que, de les llistes, se'n prohibissin algunes i se'n permetessin algunes altres.

Els advocats de l'estat i  la fiscalia, dependents del govern espanyol, arguïen que les llistes de Bildu eren un mitjà per a permetre l'entrada a les institucions de Batasuna. Pel govern espanyol, Bildu era el 'pla B' de Batasuna per a poder-se presentar a les eleccions, després de la prohibició, el 24 de març, també del Tribunal Suprem espanyol, de prohibir la inscripció de Sortu al registre de partits.

Concretament, pels advocats de l'estat, la coalició d'EA i Alternatiba era 'un imperatiu d'ETA' i alguns dirigents de Batasuna 'de primer rang' havien dirigit les llistes electorals; per la fiscalia, la creació de Bildu responia a 'una estratègia paral·lela dissenyada per ETA i Batasuna'. També el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, havia dit públicament que Bildu feia part de l'estratègia d'ETA.

Però no era pas aquesta l'opinió del president basc, el socialista Patxi López, que va desvincular Bildu d'ETA, va recordar la trajectòria democràtica d'EA i d'Alternatiba i va avisar del paper compromès i complicat que tenia la justícia en una decisió sobre la impugnació de les llistes de la coalició.

La coalició presentarà un recurs al Tribunal Constitucional, que haurà de dictaminar abans de dijous a mitjanit.

Nou agrupacions d'electors es podran presentar

Juntament amb les llistes de Bildu havien estat impugnades dinou agrupacions d'electors; d'aquestes, nou podran presentar-se a les eleccions, van decidir per unanimitat els magistrats del Suprem.

Men?ame