Notícies

Dilluns  02.05.2011  12:31

El jutge absol Jona pels fets del Forat de la Vergonya

Era acusat de desordres públics i atemptat a l'autoritat · Nou revés judicial a Hereu

Men?ame
 

El jutge ha absolt avui els dos encausats pels fets del Forat de la Vergonya, Jonathan Ivorra i Antonio Verdasco, que eren acusats de per fiscalia i Ajuntament de Barcelona de manifestació il·lícita, desordres públics i atemptat a l'autoritat. La fiscalia demanava, per tot plegat, una pena de presó de vuit anys i una multa de 3.000 euros per a cada un. Durant el judici, però, la magistrada ja havia dit que no era possible de reconèixer les persones que apareixien en el vídeo aportat com a principal prova, i on, segons l'acusació, apareixen els encausats. 

A més, els agents que van declarar com a testimonis van admetre que no havien vist els encausats durant els aldarulls, i un d'ells va reconèxier que la seva versió era esbiaixada perquè es basava en les imatges de televisió. D'altra banda, un agent, que va declarar rere una mampara, va admetre que coneixia l'encausat Jonathan Ivorra per la seva militància a l'Assemblea de Joves de l'Eixample Nord i que la seva feina es basava en seguir moviments socials i veïnals.

Els fets

A principi de l'any 2000 es va tirar a terra una illa de cases del barri de la Ribera de Barcelona, que tot i que en un principi havia de destinar-se a zona verda, va ser requalificada per a fer-hi un aparcament soterrat. El solar, però, va quedar deshabitat i ple de runa i de deixalles. Va ser aleshores quan els veïns van començar a organitzar-se per ajardinar l'espai i transformar-lo en una zona d'activitats per a tothom. El Forat de la Vergonya s'havia convertit en l'únic espai verd de Ciutat Vella. Sis anys després, malgrat les negociacions que s'havien establert entre els veïns i l'Ajuntament, diverses màquines excavadores van entrar al Forat de la Vergonya per arrencar-ne els arbres i el mobiliari. Un dels actes de protesta que es va organitzar aleshores fou la manifestació del 5 d'octubre de 2006, que va acabar amb enfrontaments entre policia i manifestants i dos detinguts.

Detenció i judici

Una setmana després, els mossos d'esquadra van detenir Jonathan Ivorra quan aquest sortia de casa seva. En un principi s'havia de celebrar un judici verbal de faltes, però l'any 2008 el Ministeri Fiscal va sol·licitar una pena de vuit anys de presó per a Ivorra. L'acusava d'haver llençat uns coets contra els mossos d'esquadra durant els aldarulls de l'octubre de 2006, basant-se en una imatge de vídeo congelada on presumptament apareix Ivorra. La defensa del noi diu que es tracta d'una prova circumstancial i es queixa que no s'hagi fet cap estudi fisonòmic de l'acusat. Per la seva banda, el grup de suport a en Jona insisteix que es tracta d'un judici polític en què s'ha agafat el noi com a cap de turc per a criminalitzar un moviment veïnal de resistència. Els dies abans del judici hi va haver diverses concentracions de suport organitzades pel grup de suport al noi.

Men?ame