Traçant la ruta ‘cap al lluminós horitzó de la independència’

  • La Conferència Nacional va fer ahir el primer pas per constituir una assemblea que posi les bases per a l'estat propi · Lluís Llach va tancar l'acte amb un potent discurs

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Conferència Nacional per l’estat propi es va posar en marxa ahir al Palau de Congressos de Barcelona amb el propòsit de constituir, a la tardor, l’Assemblea Nacional Catalana. Aquest organisme haurà d’aplegar el conjunt de l’independentisme, amb el màxim nombre de persones, entitats i partits, per posar les bases per l’estat propi. La Conferència, que ha rebut el suport de nombroses personalitats de la societat civil (vídeo), va aprovar el full de ruta per a la constitució d’aquesta gran Assemblea.

També es va elegir un secretariat provisional, amb trenta membres, que dirigirà el debat, i un consell permament, format per cent deu membres, i que aplega totes les sensibilitats que han participat en aquest procés.

Aquests dos organismes treballaran per a poder implicar les entitats, col·lectius i persones per a preparar una ‘revolta democràtica’ cap a l’estat propi; i per això caldrà constituir assemblees locals o regionals que generin aquest debat, que recullin les queixes i les demandes que formulen les entitats a cada poble i a cada comarca del Principat.

Aquesta tasca haurà de servir per a anar definint com avançar, a partir de la formació de l’assemblea nacional catalana, a la tardor, en un procés constituent cap a l’estat propi. Les diferents entitats i partits que participen en el debat decidiran si aquest procés constituent l’ha de protagonitzar i capitalitzar aquesta assemblea, o si l’assemblea s’haurà de limitar a pressionar políticament les institucions ja existents, com el govern i el parlament, per fer passos en aquest sentit.

El propòsit és d’obrir el procés de debat sobre el procés constituent a totes les entitats que sigui possible; de moment, s’han recollit adhesions de nombroses personalitats, com ara Lluís Llach, Àlex Casanovas, Ferran Aïsa, Antoni Albà, Víctor Alexandre, Laura Almerich, Jaume Arnella, Jordi Bilbeny, Martí Boada, Alfred Bosch, Jaume Cabré, Assumpció Cantalozella, Jaume Comas, Armand de Fluvià, Ester Formosa, Feliu Formosa, Patrícia Gabancho, Lluís Gavaldà, Julià de Jòdar, Quim Masferrer, Jaume Pla i Pladevall, Pere Planella, Francesc Ribera ‘Titot’, entre més. 

Llach: ‘L’única ruta amb un horitzó lluminós és la independència’

Lluís Llach va posar el punt i final a l’acte, amb un emotiu discurs, en què va animar a revoltar-se ‘contra una situació que fa massa temps que dura’ i va destacar: ‘L’única ruta amb un horitzó lluminós és la independència’. Llach va acabar cantant amb els assistents la cançó ‘Abril del 74’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any