Rècord de desocupats: gairebé un milió i mig

  • El primer trimestre de l'any hi ha 80.400 desocupats més i s'arriba a xifres rècord, tant a Catalunya com al País Valencià i a les Illes · Al conjunt de l'estat, la xifra frega els cinc milions

VilaWeb
Redacció
29.04.2011 - 10:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest primer trimestre del 2011 el nombre de desocupats ha augmentat tant que al conjunt del país, sense comptabilitzar Catalunya Nord i la Franja, arriba gairebé al milió i mig: 1.471.600, després de l’increment de 80.400 desocupats. La meitat d’aquests nous desocupats, 40.900, s’ha registrat a Catalunya, on la taxa d’atur és del 19%; al País Valencià hi ha 24.000 desocupats més aquest primer trimestre, i la taxa d’atur ja puja fins al 24,12%; i a les Illes aquesta taxa supera el 25%, després que s’hagin registrat 15.500 desocupats més. Són dades (pdf) de l’enquesta de població activa de l’institut d’estadística espanyol (INE).

Aquestes dades mostren que el nombre de desocupats al conjunt de l’estat espanyol ja és de 4.910.200, fregant els cinc milions que la ministra d’Economia, Elena Salgado, va dir ahir que no pensava pas que s’assolissin en aquesta enquesta de població activa.

Reaccions diverses dels governs

El vice-president primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat que la desocupació ha tocat sostre i en cap cas superarà els cinc milions d’aturats. Segons Rubalcaba, la dada del primer trimestre del 2011 que situa l’atur en 4,9 milions de persones reflecteixen que l’ocupació està en el seu ‘pitjor moment però abril serà un bon mes com també maig i juliol, en què es crearà ocupació, de manera que la dada del segon trimestre serà positiva’.

Per la seva banda, el secretari d’estat d’economia, José Manuel Campa, ha reconegut que les dades de desocupació del primer trimestre són ‘clarament negatius’, i les ha explicades en part pel fet que siguin les que corresponen a l’acabament de les festes nadalenques i a la setmana santa.

Per la Generalitat de Catalunya, les dades són molt dolentes, però considera que s’hi pot veure un ‘horitzó positiu’, pel fet que no s’han destruït llocs de feina, és a dir, que no hi ha una quantitat menor de gent treballant, sinó que l’augment de l’atur es deu al fet que el mercat laboral no ha estat capaç d’absorbir la població activa nova que s’hi ha incorporat. La secretària de Treball i Relacions Laborals del govern, Esther Sànchez, ha demanat que l’esforç per a millorar aquesta situació sigui compartit entre el govern i els desocupats. En aquest sentit, ha lamentat que la majoria de desocupats no dediqui més de tres hores diàries a cercar feina.

El govern balear també admet les males dades de l’atur que hi ha a les Illes, però les ha volgudes relativitzar, recordant que l’enquesta de població activa té un 4,6% de marge d’error, i que difereixen de les dades registrades pel SOIB. N’ha parlat la portaveu de l’executiu, Joana Barceló, que ha destacat que el nombre de persones actives és ‘gairebé idèntic’ avui que fa un any, per la qual cosa pensa que s’avança cap a l’estabilització del mercat laboral.

El govern valencià, en canvi, no ha matisat pas les dades de l’atur, i les ha aprofitades per criticar el govern espanyol de José Luís Rodríguez Zapatero. La portaveu del Consell, Paula Sánchez de León, ha dit que l’única manera de millorar la situació és fer que Zapatero se’n vagi de la Moncloa.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any