Taradell desafia la crisi i estrena escola

  • Ho ha fet possible una iniciativa privada sense ànim de lucre

VilaWeb
Redacció
29.04.2011 - 08:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Crisi. Aquesta és probablement la paraula més repetida durant els últims tres anys. Al poble de Taradell un grup d’industrials l’hi ha trobat un sinònim: oportunitat. Quan les necessitats són al mateix poble hi ha dues opcions: esperar que algú disposi del fons econòmic suficient per posar-hi fil a l’agulla; o bé, traçar una alternativa i posar-se a treballar. Fem Escola Taradell sorgeix d’optar per aquesta segona opció.

Fem Escola Taradell S.L és una societat sense ànim de lucre creada l’any 2010 per dotar de noves instal·lacions l’escola Sant Genís i Santa Agnès, una de les tres que hi ha al poble. Actualment, ja s’han construït les noves infraestructures de l’escola de Sant Genís i Santa Agnès, enderrocant el vell edifici per fer-hi pisos i així pagar les despeses de construcció del nou edifici. Aquesta és la formula que ha trobat l’associació per reformar el col·legi, que estava molt deteriorat, i al mateix temps revitalitzar l’activitat econòmica al centre del poble. Actualment, la nova escola Sant Genís i Santa Agnès disposa de 1.300 metres quadrats i s’ubica a la Rectoria, l’altra part de l’Escola Sant Genís i Santa Agnès.

Però, com ha pogut l’escola assumir econòmicament la construcció d’una infraestructura d’aquestes característiques? Gràcies al retorn als valors més magnànims, alhora causa i conseqüència del context de dificultats econòmiques a què ens afrontem actualment. Paral·lelament la campanya ha permès dinamitzar altres sectors socials durant el procés: ocupació de llocs de treball durant un llarg període i per tant reducció de l’índex d’atur a Taradell, construcció i comercialització de 16 pisos i locals comercials a preu de cost i construcció d’un nou eix comercial al centre del poble.

Aquesta operació ha estat coordinada des del sector privat i la predisposició ciutadana; però el benefici es trobarà en la globalitat del poble. A més a més, pel desenvolupament de Fem Escola Taradell hi ha jugat un paper imprescindible l’entitat bancària Unnim i més de 20 industrials taradellencs i de la comarca. Durant dos anys la societat s’ha encarregat de traçar una estratègia que permetés gaudir d’un nou espai educatiu sense comportar cost econòmic a l’administració i a la població. Primer es van efectuar els tràmits de permuta de construcció de la nova escola pel solar al pati de la rectoria i es va constituir un credit hipotecari a l’entitat financera Unnim. Unnim va donar la possibilitat de tirar endavant el projecte i així poder pagar el 70% del cost de la infraestructura. És important remarcar que els industrials que han col·laborat en el projecte hi han aportat gran part del valor ja que fins al moment només han cobrat un 70% de les seves factures. Amb els diners de les vendes dels habitatges i locals es pagaran les factures que han quedat pendents dels industrials i es retornarà el crèdit de l’entitat financera. D’acord amb els objectius magnànims del projecte, la venda d’aquests pisos serà a preu de cost, és a dir, sense benefici de promotor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any