Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  02.05.2011  06:00

L'Institut SETI suspèn temporalment la recerca extraterrestre

La manca de diners obliga els responsables a 'fer hivernar' la xarxa de telescopis

Men?ame
 

Els quaranta-dos telescopis situats al nord de San Francisco que escodrinyen de fa anys el cel a la recerca d'indicis de vida extraterrestre han suspès les activitats. N'és la causa la manca de diners. L'Allen Telescope Array (ATA), promogut per l'Institut SETI, va llançar-se gràcies a la donació de vint-i-cinc milions de dòlars del cofundador de Microsoft, Paul Allen. Però la retallada dels diners de l'estat, aquests últims temps, ha impedit el funcionament normal de la instal·lació i ha empès el SETI a suspendre temporalment l'activitat. Alhora, ha obert una campanya per a captar cinc milions de dòlars i poder reprendre la recerca el 2013.

La sigla SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) va molt lligada, també, a l'anomenada recerca col·laborativa. En efecte, el SETI va ser una de les primeres institucions a recórrer al voluntariat en xarxa per poder analitzar d'una manera barata les dades obtingudes pels telescopis, mercès a milions d'ordinadors d'usuaris de tot el món interconnectats. SETI@home, el nom que va rebre la iniciativa, es va activar el 1999 i s'hi han sumat, des d'aleshores, més de cinc milions d'usuaris, que han cedit al SETI la capacitat de processament dels seus ordinadors mentre reposen.

Al nostre país, per cert, hi ha una veterana i activa comunitat de voluntaris de SETI@Home.