Patxi López desvincula Bildu d’ETA

  • Contradiu Rubalcaba, pel qual la coalició 'forma part de l'estratègia d'ETA' · El govern espanyol n'ha impugnat totes les llistes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.04.2011 - 12:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El lehendakari, el socialista Patxi López, ha negat que EA i Alternatiba, que formen la coalició Bildu, tinguin res a veure amb ETA, contradient les declaracions d’ahir del ministre de l’Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, segons el qual Bildu forma part de l’estratègia d’ETA. Avui, López ha dit: ‘La majoria pensem que ni EA ni Alternatiba juguen a l’estratègia d’ETA’. Així mateix, ha avisat tots els partits, inclòs el PSOE, que hi ha coses amb què no es pot jugar, referint-se a l’ús partidista de la política antiterrorista.

Els advocats de l’estat espanyol han impugnat al Tribunal Suprem totes les llistes electorals presentades per la coalició abertzale Bildu, que consideren successora de Batasuna. També han demanat l’anul·lació d’una trentena d’agrupacions d’electors, pel mateix motiu. Després d’impedir que Sortu es presentés a les eleccions municipals del 22 de maig al País Basc, ara el govern espanyol i el PP han pactat que tampoc no puguin presentar-s’hi les candidatures d’aquesta coalició.

El PSOE i el PP s’han avingut a impugnar totes les llistes de Bildu, com va anunciar ahir el coordinador de justícia del PP, Federico Trillo, en una entrevista a Onda Cero. D’aquesta manera esquiven la impugnació de coalicions prevista per la llei de partits.

Segons el pacte anunciat per Trillo, el govern espanyol, mitjançant l’advocacia de l’estat i la fiscalia, presentarà avui al Tribunal Suprem la demanda contra la coalició Bildu, que ha presentat candidatura a un 82% dels municipis bascos.

Els ministres espanyols d’Interior i de Justícia ja en van parlar ahir. Alfredo Pérez Rubalcaba va exposar els dos principals arguments del dictamen de la policia espanyola i de la guàrdia civil: ‘Bildu forma part de l’estratègia d’ETA’ i alguns integrants de les llistes de la coalició abertzale ‘tenen una relació directa amb Batasuna’; a més, ‘el govern comparteix amb el PP la idea que cal evitar que en aquestes eleccions hi hagi qui no hi ha de ser. Més clar, aigua.’

I el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, va comentar: ‘La llei de partits tan sols preveu la possibilitat d’impugnar un partit, però no una coalició. En aquest cas, cal aplicar la llei electoral general.’

Ahir el BOE va publicar les candidatures presentades a les eleccions del 22 de maig, incloses les 258 llistes de Bildu, i el termini per a presentar impugnacions s’acaba demà. El Suprem tindrà quaranta-vuit hores per a decidir, després que el govern espanyol li hagi presentat els recursos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any