Les forces d’al-Assad disparen contra civils desarmats en un barri de Damasc

  • Síria tanca la frontera amb Jordània · Milers de manifestants havien desafiat el govern al carrer · Els EUA plantegen sancions al règim sirià

VilaWeb
Redacció
25.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tres mil membres de les forces de seguretat i les milícies armades lleials al president de Síria Baixar al-Assad, acompanyats de blindats, han entrat avui al matí al barri de Duma, a la capital Damasc, i a la ciutat de Deraa, on han disparat indiscriminadament contra els civils concentrats (bloc de seguiment de la cadena Al-Jasira). També s’hi han detingut alguns veïns, segons que han denunciat activistes locals pro drets humans.

‘Hi ha hagut ferits i s’han detingut moltes persones’, han indicat aquestes fonts a l’agència Reuters. ‘Les forces de seguretat actuen de la mateixa manera a tots els llocs on hi ha mobilitzacions democràtiques, volen posar fi a la revolució fent ús de la màxima brutalitat.’

Sembla que en el cas de Duma, a Damasc, s’han tallat totes les telecomunicacions. Amb tot, un activista se n’ha pogut escapar abans de l’entrada de la policia al barri i ha informat de la situació.

Tancament de la frontera

El govern de Síria, paral·lelament, ha tancat avui els dos passos fronterers terrestres amb Jordània, entre els quals hi ha el de Deraa, coincidint amb el desplegament dels carros de combat sirians en aquesta ciutat del sud del país, un dels principals focus de les mobilitzacions contra el règim, segons que han informat fonts de seguretat jordanes.

Una font diplomàtica ha confirmat a Amman que els dos principals passos fronterers amb Jordània, Deraa i Nassib, s’han tancat al trànsit. Alhora, una font oficial ha indicat a l’agència Reuters que ‘el moment elegit sembla relacionat amb l’àmplia operació de seguretat que es desplega avui.’ 

Mobilitzacions populars

Milers de sirians van tornar a sortir ahir al carrer, desafiant el règim, per participar en els funerals dels morts per les forces de seguretat. Els actes es van convertir de nou en protestes contra el govern de Bassar al-Assad i en un clam de llibertat i democràcia. En aquests últims dies, la policia siriana ha mort més d’un centenar de manifestants, i és per això que l’ONG Human Rights Watch ha demanat a les Nacions Unides una reunió urgent del consell de seguretat per tractar sobre l’augment de la violència en aquest país.

L’ONG també ha sol·licitat que es posi en marxa una investigació internacional per sancionar la política de ‘disparar a matar’ ordenada per les autoritats. ‘Després de la matança de divendres, ja no és suficient condemnar la violència i prou’, diu el comunicat. ‘L’estratègia de ‘disparar a matar’ de les autoritats sirianes exigeix que la comunitat internacional imposi sancions als qui van ordenar de matar els manifestants’.

Mentrestant, ahir les protestes van centrar-se a Nawa, al sud-oest del país, on es van poder sentir consignes com la ja famosa ‘Vés-te’n, vés-te’n, el poble vol la caiguda del règim’, que ja s’ha emprat en les protestes a Tunísia, Egipte i Líbia.

El funeral d’ahir era per quatre manifestants morts dissabte, que justament protestaven pels cent morts que hi va haver divendres en més protestes. Per la seva banda, el règim sirià ha informat de la mort de set membres de les forces de seguretat per un atac d’un ‘grup armat’.

Sancions dels EUA

El govern nord-americà es planteja ‘sancions selectives’ contra el règim del president sirià, Baixar al-Assad, en resposta a la violenta repressió contra les manifestacions antigovernamentals d’aquestes últimes setmanes. ‘La violència brutal utilitzada pel govern de Síria contra el seu poble és del tot deplorable’, ha dit dilluns el portaveu de la Casa Blanca, Tommy Vietor. ‘Els EUA valoren una sèrie d’opcions polítiques possibles, incloses les sancions selectives, per respondre a la repressió i deixar clar que aquesta conducta és inacceptable.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any