Retalls d’història als “Escrits del Pla d’Urgell”

  • Han estat recollits per Ton Solé i Esteve Mestre

VilaWeb
VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
17.04.2011 - 13:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Canals d’Urgell, la pagesia, la meteorologia, la vida social i les guerres són els cinc grans blocs en que Ton Solé i Esteve Mestre han dividit “Escrits del Pla d’Urgell. Dietaris, correspondència i documents (1650-1950)” (Pagès Editors) (vídeo).

El llibre és el primer publicat per l’Institut d’Estudis Comarcals del Pla d’Urgell i des de la seva aparició, tot just fa un parell de mesos, es va presentant per diferents indrets de la comarca, la darrera a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, que també ha col·laborat en la seva edició.

Els documents recollits permet mostrar la relació, no sempre fàcil, entre els responsables dels Canals d’Urgell i els pagesos que, l’any 1863, un després de que es comenci a regar, “ja es van plantar davant” de la Casa Canal.

Els tractes entre propietaris i masovers, en que “els amos portaven a coll als masovers” quan els primers havien de mantenir als segons perquè les collites no anaven bé i els masovers poguessin continuar treballant la terra.

Costums com el ball de moros i cristians o la importància de l’Hostal de Mollerussa i les disputes amb el de Fondarella, són altres temes tractats a partir de la documentació recollida.

L’apartat dedicat a la guerra, des de les carlinades fins la del 1936-39, mostra la seva influència en la vida tant dels que són al front com en la reraguarda, així com les seves consrqüències (represió, presó,…).

Punt de sortida

Pels curadors del llibre aquest és “un peu perquè algú s’animi a fer estudis amb més profunditat del Pla d’Urgell”.

El llibre també inclou un CD que inclou el llibre en pdf, fitxes dels documetns i dels aspecte més destacats.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any