La mobilització contra les retallades creix i pressiona el govern

  • Metges, mestres i professionals del sector públic es van manifestar ahir contra les retallades · Mas fa una crida als professionals de la salut i de l'educació perquè entenguin la situació del país

VilaWeb
Redacció
15.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants, entre professionals de la sanitat, docents de l’ensenyament públic i treballadors públics d’àmbits diversos, es van concentrar ahir a la plaça de Sant Jaume per protestar contra les retallades del govern en sanitat i l’educació. El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer una crida a entendre la situació del país i a prestar col·laboració per resoldre les dificultats que aclaparen Catalunya. Després de la mobilització, Mas va enviar un missatge d’apaivagament negant les afirmacions dels partits de l’oposició.

Les retallades impulsades pel govern de la Generalitat han encès els sectors afectats, especialment els de sanitat pública i ensenyament. Una concentració convocada pels sindicats, les organitzacions professionals i els partits de l’oposició va omplir ahir de gom a gom la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Mitja hora abans de la protesta, la plaça ja era plena de personal sanitari, vestit amb bata blanca i amb pancartes contra el conseller de Sanitat, Boi Ruiz i amb consignes en favor de la sanitat pública: ‘Salut sí, Boi no’, ‘Tots som usuaris, no ens miris, uneix-te’ns’ i ‘Les autoritats sanitàries adverteixen que Mas i Boi perjudiquen la salut’.

‘No parlem de tancar o de desendollar els malalts; això son autèntiques bestieses. L’única cosa que volen és fer mal políticament a pocs mesos de les eleccions, però alarmen la població sense gens de base’, es va queixar Artur Mas, al·ludint a algunes afirmacions dels partits de l’oposició. ‘La sanitat, ni la tanquem ni en rebaixem els índexs de qualitat. Tothom que tingui una urgència serà atès com sempre. Tothom que tingui una malaltia greu serà atès com sempre.’

Els sindicats ataquen les retalles

Els sindicats majoritaris han manifestat la seva oposició rotunda a les retallades anunciades pel govern. En la manifestació dels treballadors del sector públic d’ahir, el secretari general d’UGT, Josep M. Àlvarez, va considerar una injustícia social la rebaixa dels serveis a les persones i l’enduriment de les condicions laborals dels treballadors públics. I segons Joan Carles Gallego, de CC OO, les retallades ‘posen en qüestió un model social’, però els sindicats i la gent no acceptaran que es rebaixi la qualitat o l’atenció en educació, salut i alguns sectors públics més. A més, Àlvarez i Gallego van criticar la supressió parcial de l’impost de successions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any