Via lliure del Banc d’Espanya als plans de capitalització de les caixes

  • En el cas de la CAM es limita a confirmar la petició al FROB de 2.800 milions d'euros

VilaWeb
Redacció
15.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Banc d’Espanya va aprovar ahir (comunicat, pdf) tots els plans de capitalització presentats a final de març per les caixes que no tenien la massa de capital propi exigida pel govern espanyol. Va ratificar, doncs, sense modificacions els plans presentats per CatalunyaCaixa, Unnim, Bankia (que inclou Caixa Laietana i Bancaixa), Mare Nostrum (amb Caixa Penedès i Sa Nostra), i la CAM. En aquest últim cas, el Banc d’Espanya es limita a confirmar les propostes fetes separadament per l’entitat alacantina i pels ex-socis.

El consell d’administració d’Unnim va presentar al Banc d’Espanya un pla de capitalització amb dues opcions alternatives: la d’una nova fusió amb unes altres entitats de l’estat espanyol per a guanyar en dimensió i eficàcia; i la de convertir-se en banc, fet que permetria l’entrada al capital d’inversors privats i, si calgués, del Fons de Restructuració Ordenada Bancària (FROB).

CatalunyaCaixa demanarà els 1.718 milions que necessita per cobrir el 10% de capital propi al FROB.

Caixa Laietana i Bancaixa formen part de Bankia. Aquest conglomerat (també en formen part Caja Segovia, Caja Àvila, Insular y Rioja), dominat per Caja Madrid, vol sortir a borsa per tenir un índex de capital propi del 8%; d’aquesta manera, solament necessitaria 1.795 milions, si es mantingués com a caixa, amb un índex del 10%, i no pas 5.775.

Caixa Penedès i Sa Nostra, implicades en el projecte Mare Nostrum, necessita 637 milions. De moment, confia a obtenir el capital sortint a borsa.

La Caixa del Mediterrani (CAM), va anunciar que demanaria suport financer al FROB per valor de 2.800 milions d’euros. Poc abans les assemblees generals de Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura havien forçat la ruptura definitiva de la fusió freda (SIP) de Banco Base,

Les estratègies generals aprovades pel Banc d’Espanya es concreten en uns plans detallats de recapitalització, si una de les opcions és de demanar suport financer al FROB. Aquests plans han de ser aprovats formalment pels consells d’administració de les entitats implicades i presentats al Banc d’Espanya perquè els aprovi. Un cop aprovats pel Banc d’Espanya i pel FROB, passaran al Ministeri d’Economia i Hisenda espanyol i a la Comissió Europea perquè els autoritzin.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any