Tallen les principals vies de Barcelona en contra de les retallades

  • El govern va aprovar ahir un pla per a garantir la qualitat dels serveis sanitaris després de les crítiques del president del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.04.2011 - 13:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes de professionals d’equips sanitaris de diversos hospitals han tallat aquest migdia les principals vies de Barcelona per mostrar la seva oposició a les retallades que preveu la Generalitat per fer front a la davallada de recursos. Unes dues mil persones, entre professionals i pacients de l’hospital de Bellvitge, han tallat el trànsit de l’autovia de Castelldefels durant uns vint minuts, segons els convocants. I a la Ronda de Dalt, uns centenars de professionals de la Vall d’Hebron han tallat el trànsit durant mitja hora.

També hi ha hagut talls a la Ronda del Mig, la Ronda Litoral i a l’avinguda Diagonal. En aquests casos, han protestat trebalaldors de l’hospital de l’Esperança, l’Hospital del Mar i l’Hospital Clínic. També hi ha hagut protestes a l’hospital de Can Ruti de Badalona.

El cas és que els professionals de la sanitat pública de Catalunya viuen crispats per les retallades que ha anunciat el govern de la Generalitat. En alguns casos s’ha apuntat la possibilitat d’una vaga general sanitària, i això que ahir el govern va aprovar un pla per a assegurar la qualitat de l’atenció primària, l’atenció urgent i l’atenció deguda a les patologies més greus. Però el sindicat Metges de Catalunya no s’ha estat de dir que el pla aprovat pel govern era ridícul.

L’acord adoptat per la Generalitat amb la idea d’assegurar la qualitat dels serveis sanitaris ha estat forçat per les crítiques contra les retallades sanitàries, l’última de les quals del president del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, que dilluns va demanar al govern que aturés les retallades. En canvi, en la compareixença que féu després del consell de govern, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va recalcar que el sistema català públic era inqüestionable, i que el govern asseguraria la qualitat dels serveis.

‘La situació financera és la que és, i tenim el compromís de resoldre-la sense vulnerar els principis del nostre model sanitari: universalitat, gratuïtat i equitat. Som els únics que podem garantir-ho, i ho fem des de la solemnitat d’un acord de govern’, va declarar Ruiz.

Metges de Catalunya diu que el pla és ridícul

Però el sindicat Metges de Catalunya considera ‘ridícul’ el pla aprovat pel govern. Pel secretari general del sindicat, Antoni Gallego, és una ‘bombolla d’aire’ que no aporta res nou. ‘Els metges no necessitem cap acord de govern per a exercir la nostra professió i preservar la salut del pacient. Aquesta és la nostra raó de ser’, proclama el sindicat en un comunicat.

Quant al sindicat CC OO, també va fer públic ahir un comunicat donant suport a Vilardell i manifestant que considera les retallades ‘indiscriminades’ i que debiliten el sistema sanitari.

La UGT amenaça amb una vaga general al Camp de Tarragona

Els responsables d’UGT de Tarragona van anunciar ahir la possibilitat de convocar una vaga general als centres sanitaris del Camp de Tarragona contra les retallades. El sindicat encara no ha assenyat cap data, si bé el responsable del sector de la sanitat de la UGT, Toni Sampol, va indicar que la voldrien fer aquest mes d’abril, però que voldrien que la resta de sindicats s’hi sumessin. De moment, tots aquests dies vinents, la UGT convocarà concentracions als ambulatoris i hospitals del Camp de Tarragona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any