Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  10.04.2011  06:00

La USAP s'exhibeix a Barcelona

L'equip perpinyanès s'imposa a l'estadi Lluís Companys al Toló i es classifica per a la semifinal de la Copa d'Europa mercès a una gran segona part

Men?ame
 

Els més de cinquanta mil afeccionats que omplien ahir l'Estadi Lluís Companys de Barcelona van viure un dia històric del rugbi català. La USAP de Perpinyà es va classificar, per segona vegada a la història, per a jugar la semifinal de la Copa d'Europa, després de vèncer el Toló occità per 29 a 25 en un partit molt equilibrat que l'equip perpinyanès va resoldre mercès a una gran segona part. Es va complir, doncs, l'expectativa que havia generat el partit, enorme (mai no hi havia hagut tanta gent en uns quarts de final de la Heineken Cup) i mai vista al Principat per a un partit de rugbi.

En les dècades de 1920 i 1930, l'època d'or del rugbi a casa nostra, els partits de la selecció catalana al mateix estadi van arribar a congregar quinze mil aficionats. Després de la guerra de 1936-1939, aquest centenari esport va viure una important davallada, que l'ha mantingut lluny de l'atenció pública i mediàtica. Però no ha desaparegut, com ho demostren les desenes de clubs que al Principat continuen mantenint equips en totes les categories. Els èxits recents de la USAP, que va guanyar fa dos anys la lliga Top 14 després de mig segle i que l'any passat va quedar subcampiona, han ajudat a fer créixer l'afició també al sud.

Com també hi ajuda aquest primer partit oficial de l'equip perpinyanès a Barcelona, amb totes les entrades venudes en un sol mes. Es calcula que uns trenta mil nord-catalans es van desplaçar fins a Barcelona per donar suport al seu equip, que només ha passat una vegada els quarts de final de la Copa d'Europa, l'any 2003. Va arribar fins a la final, però la va perdre amb el Tolosa.

Al partit d'ahir, també hi havia molt afeccionats de la USAP tant del Principat com de la resta del país. Així, s'hi van veure alguns grups d'andorrans, illencs i valencians. Per la seva banda, l'afició del Toló també va assistir en massa a l'Estadi Lluís Companys, per a una cita a la Copa d'Europa inèdita per al seu equip. En alguns moments, especialment de la primera part, els crits dels tolonencs es van imposar a l'estadi. Però a l'últim quart, quan la USAP va situar-se per davant en el marcador, els crits catalans es van fer unànimes.

Agermanament amb el Barça

Amb la magnífica temporada de 2009, el president Paul Goze va manifestar que la USAP volia ser l'equip de tot Catalunya, i no sols del nord. En aquesta línia s'emmarca l'acord d'agermanament entre el club perpinyanès i el FC Barcelona, signat el 17 de gener passat a Barcelona, pel qual el Barça es compromet a fer conèixer el rugbi i el club nord-català al Principat. El primer fruit d'aquest compromís ha estat la col·laboració activa del club de Sandro Rosell en aquest primer partit oficial de la USAP a Barcelona.

Focus de catalanitat

La USAP, en concret, i el rugbi, en general, han estat i són factors de catalanitat a Catalunya Nord. L'ús del català és habitual en la institució i també entre els seguidors. A l'estadi municipal Aimé Giral, la retolació ja fa anys que és bilingüe i pels altaveus sonen a cada partit tant 'L'estaca' de Lluís Llach, himne oficiós del club, com 'Els hi fotrem' del desaparegut cantant Jordi Barre, cada vegada que hi ha una marca de l'equip. Des de l'agost de 2010, a més, una desena de jugadors, directius i personal de la USAP fa classes de català, emmarcades en un conveni de col·laboració amb Òmnium Catalunya Nord.

En matèria d'ensenyament, el 30 de març passat la USAP va signar el primer conveni amb centres educatius d’immersió lingüística de Catalunya Nord, l'escola Arrels i el Col·legi Comte Guifrè de Perpinyà, per editar material pedagògic en català relacionat amb el rugbi. Per Goze, 'el conveni s'inscriu en la voluntat de la USAP d'ampliar col·laboracions en el món de la catalanitat'.

Men?ame