Rato situa a Madrid la seu social de Bankia, malgrat l’acord de fusió

  • Concentra a València els actius més problemàtics i, a Madrid, els més atractius per a sortir a borsa

VilaWeb
Redacció
08.04.2011 - 08:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Malgrat els acords de fusió entre Bancaixa i Caja Madrid, el banc resultant de la fusió entre ambdues entitats tindrà la seu social a la capital espanyola i no pas a València, com preveia el contracte. Però el president de Bankia, Rodrigo Rato, ha decidit de concentrar els actius problemàtics, com el sòl, al holding Banco Financiero y de Ahorros, establert a València, i traslladar els actius més atractius per als inversors a Altae, l’entitat de capital privat de Caja Madrid, que passarà a denominar-se efectivament Bankia.

Per a sortir a la borsa i per a fer més atractiu el banc als possibles inversors, els responsables de Bankia han decidit que el Banco Financiero y de Ahorro no cotitzi i que es quedi amb els pitjors actius, que tenen un valor d’uns 53.000 milions d’euros. Els actius de més qualitat, de 275.000 milions, es traspassen a Altae, que s’acabarà denominant Bankia i que serà la firma que cotitzi.

L’acord de fusió, en què també participen Caixa Laietana, Caja Ávila, Caja Canarias, Caja Segovia i Caja la Rioja, preveia que la seu operativa de l’entitat estaria a Madrid i la seu social i de les empreses participades, a València, on hi ha la seu de la societat holding però no pas de Bankia, el banc del grup.

Les conseqüències

La pèrdua de la seu social pot tenir unes conseqüències clares: hi hauria una disminució dels ingressos fiscals al País Valencià, de tributs que recapta la Generalitat, com l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, i una petita part de l’IVA, que anirien a parar al govern de la Comunitat de Madrid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any