La Unió Europea comença a preparar el rescat financer de Portugal

  • El primer ministre en funcions, José Sócrates, demana a la Comissió Europea que activi el mecanisme financer europeu · Salgado descarta un efecte contagi a l'economia espanyola

VilaWeb
Redacció
07.04.2011 - 10:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Europea ja comença a preparar el rescat financer sol·licitat ahir per Portugal. Tan bon punt el primer ministre portuguès, José Sócrates, va informar-ne al president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, aquest va dir que tramitaria la petició d’assistència tan ràpidament com fos possible. Així, ara la presidència de torn de la UE, Hongria, analitzarà la petició i n’explicarà els detalls en una conferència prevista per a avui mateix a Budapest.  

El Ministeri de Finances portuguès ja havia dit al Jornal de Negócios que la crisi econòmica i política del país obligava a sol·licitar l’ajuda europea. Portugal serà el tercer soci de l’euro a ser rescatat en menys d’un any, després de Grècia i Irlanda.

La petició d’ajuda exigirà ‘la implicació i el compromís de les principals forces i institucions polítiques del país’, diu el ministre de Finances portuguès, Fernando Teixeira dos Santos. El primer ministre dimissionari, José Sócrates, s’havia negat fins ara a demanar el rescat al·legant, entre més coses, que no tenia mandat per a executar el pla d’ajustament que és la contrapartida de l’ajuda.

El rescat de Portugal pot costar 75.000 milions d’euros, va dir el primer ministre luxemburguès i president del Eurogrup, Jean-Claude Juncker. D’aquests, 50.000 anirien a càrrec de la UE i la resta, del Fons Monetari Internacional.

Salgado descarta un efecte contagi a l’economia espanyola

La vice-presidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha assegurat avui que el fet que Portugal hagi demanat el rescat de la seva economia no suposa cap risc per a l’estat. Segons Salgado, no hi haurà un efecte contagi perquè l’economia espanyola i la portuguesa ja fa temps que estan ‘completament separades’ i perquè l’executiu espanyol ha dut a terme reformes més dràstiques en l’últim any (àudio).

‘Un cop que Portugal ha sol·licitat el rescat, hi ha garanties, i és indubtable que podrà encarar les seves obligacions amb més tranquil·litat’, ha dit la ministra, que fins fa només un mes descartava un rescat de l’economia portuguesa per les reformes que havia aplicat el govern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any