Mas diu que no té por d’encarar-se amb Espanya

  • Admet el 'perill de bolcar' pel pes del deute i del dèficit i demana comprensió per les retallades que aplica la Generalitat

VilaWeb
Redacció
06.04.2011 - 20:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La greu situació econòmica del país i de la Generalitat i la necessitat de plantar cara a Madrid han marcat el balanç dels cent dies del govern que ha fet Artur Mas. Ha avisat del ‘perill de bolcar’ pel dèficit i el deute, però que no tenia por d’encarar-se amb l’estat: ‘Hem volgut marcar territori. No tenim voluntat d’encarament, però no tenim por d’encarar-nos, si cal’ (vídeo). I ha insistit a dir que el govern no pensava apujar impostos ni a retallar més d’un 10% del pressupost, com li exigeix el govern espanyol.

Mas ha fet un repàs de les grans línies d’actuació del govern aquests cent primers dies. Ha començat amb la voluntat d’imposar austeritat a l’administració i al sector públic per tal de complir l’objectiu de reducció del dèficit que li exigeix el govern espanyol. Ha recalcat, en aquest sentit, la situació extraordinària, sense precedents, en què es troba el govern: ‘Mai des del 1980 no s’havia hagut de reduir significativament el pressupost de la Generalitat.’

En aquest context, ha recordat la necessitat que el govern espanyol compleixi les inversions que preveu la llei, com els 1.400 milions d’euros corresponents al fons de competitivitat. ‘Hem prorrogat pressupost en condicions d’exigència. Això causa disfuncions en el funcionament normal de la institució.’ I ha recordat el pla de reequilibri presentat a Madrid, que el govern espanyol ha desestimat. Ara, en les relacions amb el govern espanyol, ha manifestat que no tenia pas por de plantar cara: ‘Hem volgut marcar territori. No tenim voluntat d’encarament, però no tenim por d’encarar-nos, si cal.’

‘Menys diners, però menys burocràcia’

El president ha detallat també les decisions preses per a reactivar l’economia, si bé no han estat uns mesos positius per a crear ocupació. ‘Hi haurà menys diners, però menys burocràcia’, ha dit. I ha recordat que el govern havia encarregat un nou pla d’energia, que havia insistit en el corredor mediterrani, que troba ben encarrilat, i que havia fet un nou disseny de la formació professional.

Preservar l’autogovern i evitar ‘l’espiral diabòlica’

A més, Mas ha remarcat que cal complir les normes europees, que ha situat com ‘les pròpies de l’esperit català’. ‘Ens toca complir aquestes normes si volem ser exemple dins d’Europa i no pas els pàries d’Europa’, ha advertit. I  també ha remarcat que calia evitar entrar en ‘l’espiral diabòlica’ que suposaria acumular més deute i que els impostos només acabin servint per pagar interessos. ‘Quan entres en aquesta espiral diabòlica és difícil sortir-ne’, i ha afegit: ‘Els impostos han de servir per al benestar, per a infraestructures i no per pagar interessos’.

Un altre objectiu que, segons el president, persegueix l’acció del govern és preservar l’autogovern de Catalunya. En aquest sentit, ha recordat que hi ha països a Europa que tenen més sobirania que Catalunya i que han caigut en situacions de més dependència, en una referència indirecta a Grècia i Irlanda.

Sisena hora

Mas també ha parlat de com afecta la retallada del 10% en les polítiques de benestar social. ‘Això no es pot fer sense tocar per a res totes les polítiques de benestar’, malgrat procurar-ne presercar el ‘nucli dur’. Com a exemple, ha deixat clar que no prescindirien ni d’un sol mestre per atendre els 15.000 alumnes més del curs que ve. Mas ha explicat que es mirarà d’alliberar mestres destinats a la sisena hora per donar cobertura als nous alumnes, de manera que s’eliminaria aquesta sisena hora en els casos que pedagògicament no es consideri necessària.

El president ha acabat recordant que el país ja havia hagut d’aixecar-se en situacions difícils. ‘No és cert que ens haguem d’atabalar perquè hem d’ajustar una mica per aquí o per allà’, ha dit. ‘Hi ha generacions de catalans que han fet deures molt més complicats’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any