Vicent Guillamon: ‘Botín vol comprar la CAM a preu de saldo’

  • L'economista valencià advoca per mirar de recuperar la caixa amb una intervenció adequada de l'estat

VilaWeb
Redacció
01.04.2011 - 13:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La situació de la CAM és problemàtica i molt delicada. Però no tan crítica com ens volen fer creure alguns. Això sí, ara hi ha una única solució, que passa per una intervenció de l’estat espanyol. El que cal vigilar és que el percentatge d’aquesta intervenció no superi el 50% del global de la caixa perquè l’estat no controli l’entitat. I això és possible: s’estima que per arribar al 10% de core capital fixat pel govern espanyol calen a la CAM uns 1.800 o 2.000 milions d’euros i els actius de la caixa són d’entre 4.000 i 5.000.

Aleshores la CAM tindria un marge de maniobra d’entre dos i cinc anys, segon les condicions del FROB, per refer la situació i continuar dirigint-se a ella mateixa de manera més o menys autònoma, malgrat tot. Arribats a aquest punt, malauradament és l’única opció. Però és viable. Per a fer-ho caldria un esforç gran de tota la societat valenciana i de les institucions i la classe política valencianes. Amb voluntat es pot redreçar la situació i recuperar la penúltima caixa valenciana que ens queda. Atenció, és la penúltima caixa d’estalvis que resta de l’entramat financer valencià de fa escassament un any. Recuperar la CAM seria bo no només pels interessos de la societat valenciana sinó pel conjunt de les caixes d’estalvi que estiguin destinades a complir una certa funció social, perquè pot servir de motor.

Però el Banc d’Espanya li busca comprador i ahir ja es parlava del Banc de Santander. Si això passa, el senyor Botín comprarà a preu de saldo una institució que malgrat alguns problemes en el patrimoni i en els balanços, no és tan catastròfica com ens intenten interessadament mostrar. El mateix Botín està al darrere d’aquesta maniobra de difusió d’aquesta imatge negativa, segurament amb una ajuda encoberta del banc d’Espanya. Botín vol comprar la CAM a preu de saldo i això seria la pitjor sortida per a la CAM i per als valencians.

Els actius i els balanços que actualment té la CAM són producte indubtablement d’una malíssima gestió aquest darrer any. I per això som o som, cert. Ho ha centrat tot en el mercat immobiliari, comprant a preus molt alts molt de secà i de garrofera que ara no valen res. Però té molts actius bons, en la mesura que és a primera línia de mar i que té una gran influència a tots els municipis costaners. En el moment que hi hagi un mínim canvi de sentit de la crisi, amb els actius que té es pot refer. És una entitat que amb el seu negoci normalitzat atén i compleix les seves funcions.

 

Vicent Guillamon, economista
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any