El govern espanyol diu que no pagarà els diners que reclama la Generalitat per al 2011

  • A més, amenaça de limitar el deute, si la Generalitat es planta · 'Som prou forts per a plantar-nos', va dir Homs

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Ministeri d’Economia espanyol ha comunicat formalment al govern de la Generalitat que no pagaria els diners previstos per al 2011, pel pla d’equilibrament econòmic i financer, i, a més, ha demanat a l’executiu català que redoblés els esforços per a arribar a l,3% del dèficit. A sobre, si Catalunya es planta, com va dir ahir el portaveu del govern, Francesc Homs (àudio), i no compleix els objectius de dèficit no podrà emetre deute a llarg terme.

Aquest és el missatge que fonts del ministeri han fet arribar al govern de la Generalitat.

El dèficit màxim del 2011 fixat pel govern espanyol és de l’1,3%. Per complir aquesta exigència la Generalitat ha proposat una retallada del pressupost, que s’haurà d’aprovar a l’estiu, del 10%, és a dir, una reducció de 2.600 milions d’euros. Això comptant que la Generalitat disposarà del fons de competitivitat previst pel nou sistema de finançament i que l’estat ha d’aportar a l’administració catalana. Ara, aquests diners no han arribat i, malgrat tot, el govern espanyol manté l’objectiu de dèficit. En aquestes condicions, el govern català hauria de retallar 3.200 milions més, és a dir, en total, un 22% del pressupost.

Però el conseller Andreu Mas-Colell ja ha dit que la retallada de 5.800 milions que exigeix el govern espanyol era del tot inviable; que la Generalitat no tenia els diners corresponents al fons de competitivitat que el govern espanyol hauria d’haver aportat i que no podia assumir una retallada d’aquesta magnitud. Per tant, la demanda d’hisenda no és seriosa, va dir, i convida a maquillar els números, cosa que ‘Catalunya mai no farà’. 

Per tant, el govern de la Generalitat es plantarà, en paraules del portaveu de l’executiu, Francesc Homs, en unes declaracions a Catalunya Ràdio: ‘Som un país prou fort, i les institucions del nostre país ens sentim democràticament fortes per a plantar-nos’, perquè el govern espanyol és el principal responsable de la situació, per haver negat els diners que corresponien a Catalunya. Que ja era prou incòmode haver de retallar: ‘No ve de gust a ningú, ni a una família, ni a una empresa ni a cap sector de l’àmbit públic.’ Per tant, ‘doblar les retallades com pretén Zapatero i el govern espanyol és inacceptable’.

Ara, Homs no va donar per trencades les negociacions amb el govern espanyol, que ara hauria de moure peça. De fet, va manifestar que negociaven discretament des de feia uns dos mesos, però que hi havia un moment que s’havia de dir prou.

El ministeri no es mou

Malgrat aquestes manifestacions, el govern espanyol no té intenció de traspassar a Catalunya els 1.350 milions del fons de competitivitat. Sosté que la llei de finançament de les comunitats estableix les bestretes que es lliuren als territoris en cada exercici i que en aquest grup no s’hi inclouen ni el fons de competitivitat ni el de suficiència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any