VilaWeb i la informació local

  • El diari digital ofereix el seu model periodístic i lideratge tecnològic a iniciatives locals

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

 

S’ofereix un producte renovat basat en la formació i el seguiment dels continguts locals amb l’objectiu d’equiparar-los qualitativament a l’edició nacional · Les edicions de VilaWeb són molt diverses però tenen un objectiu periodístic comú

 

S’ofereix un producte renovat basat en la formació i el seguiment dels continguts locals amb l’objectiu d’equiparar-los qualitativament a l’edició nacional · Les edicions de VilaWeb són molt diverses però tenen un objectiu periodístic comú

 

El 1997 van néixer les primeres edicions locals de VilaWeb. Des d’aleshores el diari ha facilitat suport tecnològic a més d’un centenar de projectes de premsa local digital, però el paper de VilaWeb en aquest àmbit ha canviat: la quinzena d’edicions consolidades que hi ha actualment treballen amb un model que mira el futur des d’una altra perspectiva. VilaWeb es proposa de transferir al món local el seu model periodístic i el seu lideratge tecnològic, a través de les edicions locals i reforçant els serveis de formació, assessorament i coordinació.

Tal com diu Vicent Partal, ‘Les edicions locals van ser una de les apostes més encertades de VilaWeb, en el ja llunyà 1997. Han passat molts anys i molta aigua des d’aleshores i és evident que el projecte s’ha de reformular, vist com ha canviat la informació i vist com ha canviat de forma especial la informació local’.

Aquesta quinzena d’edicions locals tenen models organitzatius molt diversos, fruit dels diferents orígens i motivacions de cada projecte. Però tenen en comú l’objectiu d’avançar cap a un periodisme de qualitat, des de làmbit local en una perspectiva nacional i adoptant en cada moment les novetats tecnològiques i tendències informatives. Actualment les edicions locals de VilaWeb són: Arenys, Alacant, Austràlia, Benicàssim, Castelló de la Plana, Catalunya Nord, Lluçanès, Meliana, Mequinensa, Mollerussa, Ontinyent, Sabadell, Sitges, Torelló, Valls, Vic i Vilassar de Mar.

Per compartir les seves experiències, les edicions locals es comuniquen entre elles a través d’una llista de distribució i un cop l’any celebren una trobada nacional. L’última es va celebrar l’onze de desembre a la nova redacció de VilaWeb, en el marc del quinzè aniversari. Aquestes eines permeten establir col·laboracions entre elles i amb l’edició nacional de VilaWeb: destacar notícies locals a la portada nacional o actes a l’agenda de cap de setmana, o bé encarar conjuntament unes eleccions municipals, discutint temes o proposant formats per presentar la informació.

 

VilaWeb Mollerussa: combinant pagesia i periodisme

Miquel Bresolí és el redactor de VilaWeb Mollerussa, edició activa des del desembre del 2000 i que ha adoptat un model semi-professional. Segons Bresolí, ‘VilaWeb m’oferia la possibilitat de crear un mitjà d’informació d’àmbit comarcal (el Pla d’Urgell) que sortiria en forma d’edició local (VilaWeb Mollerussa) i que satisfeia una inquietud personal: estar, de nou, vinculat directament amb el món del periodisme, en un àmbit proper i combinat-ho amb altres obligacions laborals’. De fet, Bresolí és pagès, activitat que combina amb la de periodista com a redactor de l’edició local.

Una de les edicions locals amb més audiència, VilaWeb Mollerussa és el mitjà digital de referència al Pla d’Urgell. El camí ha estat llarg, però, tal com explica el seu redactor: ‘Durant anys, més que no pas explicar què era VilaWeb, havia de respondre la pregunta “i on es veu?”. Una pregunta que m’acostumaven a fer encara que els hi havia explicat que sortíem per internet. Molta gent encara no entenia l’abast de xarxa’.

 

VilaWeb Ontinyent: molt més que un diari digital

Moltes edicions locals neixen des de l’associacionisme, com a iniciativa d’una entitat cultural o constituint-ne una de nova. És el cas de VilaWeb Ontinyent, que des del febrer del 1999 ofereix informació de tota la Vall d’Albaida. Informació escrita, però també vídeos i programes de ràdio, a través del ‘Taller de Ràdio‘. Pep Albinyana, redactor de l’edició, recorda que va ser molt important “demostrar que la premsa en català era viable i tenia lectors”. De fet, l’audiència d’aquesta edició sempre ha estat molt elevada.

Els beneficis que ha generat el diari han servit per organitzar activitats culturals, com el festival de música Iseta Rock el 2004, a Bocairent, junt amb l’emissora de ràdio La Onda.

En motiu del cinquè aniversari, els membres i lectors de VilaWeb Ontinyent van participar en una sèrie d’activitats culturals. El programa incloïa una tertúlia amb Rosa Solbes, presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, una trobada, concentració contra la guerra a la plaça de l’Ajuntament de Bocairent, davant de la webcam de la Generalitat Valenciana, sopar i actuació de Xavi Castillo.

La relació de VilaWeb Ontinyent amb les entitats i pobles de la Vall d’Albaida fan d’aquest diari digital, dels primers al País Valencià, molt més que un diari. VilaWeb Sabadell n’és un altre exemple, una edició que s’organitza de forma assembleària i facilita que les entitats sense afany de lucre s’hi puguin anunciar. D’altres, en canvi, formen part d’una activitat empresarial, com la de Benicàssim.

A Osona, VilaWeb Vic i VilaWeb Torelló són l’exemple d’un model col·laboratiu. Aquestes edicions locals van ser de les primeres a aparèixer i són els mitjans digitals pioners a la comarca. Combinen informació local i comarcal, com és usual en les edicions locals de VilaWeb, compartint notícies i informació l’una amb l’altra.

 

VilaWeb Lluçanès: demostrant la realitat d’una comarca

Hi ha edicions que han demostrat la viabilitat dels mitjans digitals també en realitats locals petites. Són els casos de les edicions d’Arenys o Lluçanès, que formen part i complementen iniciatives comunicatives més àmplies. Aleix Cardona, redactor de VilaWeb Lluçanès, explica en aquest vídeo com van triar la opció de VilaWeb per donar una sortida a internet a la revista en paper La Rella. En aquest darrer cas, el nom de l’edició no és casual, ja que reivindica una realitat territorial històrica no reconeguda administrativament.

 

VilaWeb als extrems del país

Les edicions de Catalunya Nord i Alacant malden des del 1998 per informar en català en zones on és difícil accedir a continguts en la llengua pròpia. Mar Iglesias, redactora de VilaWeb Alacant, te una relació especial amb el diari: el 2010 es va doctorar a la Universitat d’Alacant amb la tesi ‘VilaWeb: un model de periodisme per a la xarxa’.

En aquests dos casos més que en els altres sorgeix el repte de combinar qualitat, actualització informativa i audiència, que pel que fa a la Catalunya Nord és molt alta. VilaWeb Mequinensa també compleix aquesta funció al centre de la franja de ponent, on és l’únic diari en català.


Un projecte renovat i de futur

L’última edició en arribar ha estat la de Valls, l’abril del 2010. Tais Bastida, membre de l’edició de Valls, explica els motius d’haver optat per l’oferta de VilaWeb en comptes de crear una marca pròpia: ‘VilaWeb ens solucionava moltes coses: no calia fer una inversió prèvia i ens oferien una eina que ja funcionava, però principalment ens oferia la possibilitat de formar-nos contínuament, no perdre el carro de les novetats tecnològiques, aprendre dels errors, millorar el concepte periodístic pel qual treballem i compartir una visió de futur, ja que VilaWeb és una ment privilegiada per saber cap a on evoluciona la premsa. Tot això és impossible de tenir-ho amb un projecte local i autònom’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any