Stéphane Hessel: ‘La declaració universal dels drets humans no es compleix’

  • L'autor de 'Indigneu-vos!' ha presentat el llibre a Barcelona

VilaWeb
Bel Zaballa
30.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Té noranta-tres anys i és l’únic redactor de la Declaració Universal dels Drets Humans encara viu. Stéphane Hessel, nat a Berlín, però parisenc des dels set anys, ha esdevingut la veu de molta gent, sobretot jove, gràcies a ‘Indigneu-vos!’, un manifest de menys de seixanta pàgines que insta a reaccionar contra les injustícies del món i a rebel·lar-se pacíficament. Ahir va ser a Barcelona per presentar l’edició catalana del llibre (vídeo), que, en francès, ja compta un milió i mig d’exemplars venuts.

Hessel insisteix a dir que cal ‘entendre que la violència va contra l’esperança’, però que  ‘hem de preferir l’esperança, l’esperança de la no-violència’, que és perfectament possible, encara que reconeix: ‘Com evitar la violència quan ens sotmeten a una gran violència?’ En favor d’aquesta possibilitat explica que els palestins són capaços, sovint, de manifestar-se sense recórrer a les armes, malgrat la violència d’Israel.

A la presentació del llibre, Hessel ha parlat del paper de l’ONU a Líbia i ha defensat la intervenció militar, necessària per a evitar més hecatombes de Gaddafi.

Membre de la resistència francesa que s’uní al general De Gaulle, Hessel adverteix que la resistència és, avui, molt més difícil que no fa trenta anys: abans era molt clar l’enemic, es digués Hitler, Stalin o Franco, però avui l’enemic és la injustícia, la pobresa, l’explotació de la terra i la violació de qualssevol drets recollits en la declaració que ell mateix contribuí a redactar; una declaració, confessa, que no es compleix.

Aquesta crida contra la indiferència, que ja ha esdevingut un fenomen a l’estat francès, té una connexió amb Barcelona. En efecte, ‘Indignez-vous’, editat per una petita editorial de Montpeller, es va imprimir a Barcelona, a la casa Beta Editorial, que poc es podia imaginar que l’endemà de la primera tirada, l’editor li n’ aniria encarregant noves edicions, de milers en milers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any