Mas presenta unes conclusions de la cimera econòmica que l’oposició considera ‘mínims’

  • El govern presenta un document de conclusions amb sis acords, sis encàrrecs al govern i un mandat al parlament · L'oposició carrega contra la metodologia i la manca de debat a la trobada

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar les conclusions (document, pdf) de la cimera econòmica celebrada ahir amb els partits i els agents econòmics i socials. Entre els acords presentats hi ha la simplificació administrativa, la reforma de la formació professional i el model de gestió d’infraestructures estratègiques, són alguns dels acords.

Per Mas, es va arribar a sis grans acords, sis encàrrecs al govern i un mandat a la comissió parlamentària sobre el pacte fiscal. Segons Mas, el principal consens de la cimera ha estat que cal posar l’accent en la creació d’ocupació i en assegurar un bon funcionament de l’estat del benestar. Mas va agrair el to constructiu de tots els assistents i s’ha mostrat satisfet pels resultats obtinguts en la trobada.

Els sis grans acords anunciats per Mas són: la simplificació administrativa de la Generalitat per facilitar la creació d’activitat econòmica i riquesa; la integració i reforma de la formació professional per adaptar-la a les necessitats i característiques del teixit econòmic actual; promoure un model de gestió de les infraestructures estratègiques, com el corredor ferroviari del mediterrani; racionalitzar el marc fiscal associat a l’activitat productiva; polítiques de foment de l’ocupació; suport als sectors socials més perjudicats per la crisi.

Els sis encàrrecs al govern a complir en un mes són: noves vies de finançament al sector privat alternatives al crèdit bancari, que està estancat; Catalunya ha de seguir essent un país amb base industrial innovadora i exportadora; model d’interrelació de la recerca, la innovació, la universitat, el teixit empresarial i la internacionalització; fomentar l’esperit emprenedor des de l’escola fins a les empreses; elaboració d’una política energètic amb el Pla d’energia 2012-2020.

El mandat a la comissió parlamentària sobre el pacte fiscal és que el 30 d’octubre d’enguany s’hagin enllestit tots els treballs tècnics sobre el pacte fiscal que ha de permetre a Catalunya un model de finançament similar al concert econòmic.

Montilla qualifica la cimera de fracàs

El primer secretari del PSC, José Montilla, ha qualificat la cimera d’oportunitat perduda i de fracàs. L’ex-president de la Generalitat ha criticat ‘la manca de preparació’ de la reunió i que l’única preocupació de CiU fos l’esceneografia. Tot amb tot, ha valorat els ‘acords puntuals i de mínims’ com un ‘petit pas’ cap a la resolució dels problemes. També ha volgut destacat el paper de l’oposició, i ha afirmat: ‘Quan l’oposició és més responsable que el govern és que el país va sense rumb’.

En la mateixa línia, el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va matisar ahir la satisfacció mostrada pel president Mas i va voler recalcar que no hi ha un ‘gran acord de país, sinó un document amb acords puntuals i de mínims que tenen objeccions i discrepàncies’. Nadal va dir que el document de la comissió assessora per a la reactivació econòmica ‘és brillant acadèmicament, però ha generat moltes discrepàncies per ser esbiaixat’.

Nadal va criticar especialment el mandat a la comissió parlamentària sobre el pacte fiscal perquè considera que no té cap sentit reclamar una data concreta de finalització dels treballs tècnics, perquè ‘la sobirania del parlament no pot estar subjecte a un mandat extern’.

Els populars diuen que s’han tancat unes conclusions de majoria variable

La presidenta del grup popular al Parlament, Alícia Sánchez-Camacho, va criticar el poc temps que van tenir per preparar la cimera amb els documents que s’hi van presentar. També va criticar ‘el poc debat que hi ha hagut sobre les propostes’ de la comissió assessora.

Sánchez-Camacho va dir que s’havia fet un acord clarament de mínims que va definir com ‘un document de conclusions amb majoria variable’. ‘És un acord necessari però insuficient per treure el país de la crisi’, va concloure la presidenta del PP.

ICV carrega contra la metodologia i les conclusions de la cimera

‘Hem de dir que no hi ha cap pacte ni cap acord’, va dir tan bon punt començar el president del grup d’Iniciativa al Parlament, Joan Herrera. ‘La reunió metodològicament ha estat un desastre. Ha començat amb una hora i mitja de dutxa neoliberal i el govern ni ha liderat ni ha proposat mesures de pes.’

Herrera va criticar que no hi va haver prou temps per al debat ni per la cerca de l’acord. ‘Hem demanat poder proposar membres de la comissió assessora que fa les propostes, però se’ns ha dit que no’, va continuar Herrera, visiblement irritat per com ha funcionat la reunió.

El cap d’Iniciativa va mostrar el seu total desacord amb les mesures presentades pel govern i la comissió assessora per a la reactivació econòmica per per la manca de propostes concretes contra la desocupació. També va dir que ‘la majoria de les propostes que s’han fet tenen un to conservador i que van en la línia de les retallades socials que estan caracteritzant el mandat d’Artur Mas’.

ERC denuncia que va mancar la voluntat d’arribar a acords

El president d’ERC, Joan Puigcercós, va denunciar que ‘hi ha hagut més cura en la posada en escena de la conferència de premsa de Mas posterior a la cimera que no en la voluntat d’arribar a acords amb la resta de partits i agents socials’. Puigcercós va dir que van esmenar al document d’acords que va presentar el govern. Considera que són acords de mínims, però ‘no hi ha hagut un gran acord general, que és el que esperava la ciutadania’.

‘Demanem al govern que posi sobre la taula la seva opinió sobre les qüestions més delicades, que s’han evitat en aquesta cimera’, va dir Puigcercós. ‘No hi ha hagut ni mètode ni planificació. Hem hagut de moure tots els agents socials i els partits perquè CiU digui que, finalment, es posi a treballar.’

Finalment, Puigcercós va valorar com a molt positiu el mandat a la comissió del pacte fiscal al Parlament perquè posa una data i, per tant, un horitzó prou clar.

Solidaritat creu que l’única sortida de la crisi és recuperar els 20 mil milions de l’espoli fiscal

El secretari general de Solidaritat Catalana per a la Independència, Uriel Bertran, va mostrar la seva decepció pels resultats i el funcionament de la cimera econòmica. Bertran diu que no s’han tractat els aspectes que realment atacarien els motius de fons de la crisi econòmica i financera. Per Bertran, ‘l’única sortida de la crisi de Catalunya passa per recuperar els vint mil milions d’euros anuals de l’espoli fiscal’.

‘El que ha presentat el govern són propostes inabastables que alguns volen anomenar acords de mínims. Però aquestes mesures no tenen cap viabilitat perquè, o bé no tenim diners per fer-les, o bé no tenim les competències per decidir-les’, va concloure Bertran.

Els sindicats no comparteixen les conclusions del govern

Els sindicats que van ser convocats a la cimera, CC OO i UGT, van criticar les conclusions anunciades pel president Mas a la sortida de la cimera econòmica. Remarquen que ‘no són acords assumits pels assistents, sinó les propostes del govern’. Diuen que no poden acceptar un document com el presentat per la comissió assessora perquè es tracta d’una proposta esbiaixada i desequilibrada.

Els dos sindicats diuen que no comparteixen de manera global el document de conclusions del govern, però que hi ha alguns aspectes que són coincidents amb les propostes que han formulat a la cimera, com el de la formació professional i alguns punts de les polítiques d’ocupació.

Finalment, van criticar també el format de la cimera perquè no permet la construcció d’acords i no admet un debat obert o constructiu. Per exemple, van criticar que havien tingut més temps d’intervenció en la conferència de premsa posterior a la cimera que en el debat intern. Tanmateix, accepten que aquest sigui només un punt de partida i, per això, van mostrar la seva voluntat de mantenir un espai de negociació i debat per a construir nous acords per a la reactivació econòmica.

Les patronals consideren les conclusions una bona eina de partida

Les tres patronals catalanes que van participar a la cimera econòmica, Foment, Pimec i Feime, van valorar positivament les conclusions presentades per Mas. Segons va dir el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, la declaració conjunta constitueix ‘una bona eina de partida’ i, a partir d’ara, s’obre un ‘període d’entesa en el què s’ha de treballar i comprometre’s per construir un país modern i d’ocupació’. Els empresaris van valorar positivament l’informe del consell assessor perquè, segons van dir, ha estat la base per a les conclusions de la cimera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any