L’Audiència Nacional espanyola anul·la la norma que regula el cànon digital

  • Diu que l'ordre ministerial no va complir els tràmits requerits · Descarta que es tornin els diners recaptats durant aquest temps

VilaWeb
Redacció
24.03.2011 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència Nacional espanyola ha declarat (pdf) nul·la la normativa que regula el cànon digital, ja que considera que està ‘afectada de vici’. Segons la sala contenciosa, l’ordre ministerial que regula el cànon digital és un reglament i, per tant, per ser aprovat eren necessaris una sèrie de tràmits relatius a memòries justificatives i econòmiques i un dictamen del consell d’estat que no es van fer. L’Audiència espanyola estima, així, la demanda de l’associació d’internautes, tot i que ha descartat que es tornin els diners recaptats pel cànon per manca de competència.

La resolució de l’Audiència espanyola s’afegeix a la sentència del Tribunal Europeu que l’octubre passat va declarar il·legal el cànon digital per cobrar-se a empreses i adminitracions, i a l’absolució per part de l’Audiència de Barcelona d’una botiga que havia estat denunciada per no pagar el cànon.

El portaveu de les entitats de gestió de drets d’autor, Rafael Sánchez, considera que la sentència només obliga l’executiu a fer una nova norma però ‘no qüestiona ni declara nul el cànon digital’, de manera, que els usuaris ‘continuaran pagant’ l’impost. Segons Sánchez, la nul·litat del reglament d’aquest reglament, amb data del 2008, implica que quedi en vigor l’anterior, del 2006. És el criteri de les entitats de gestió, que entenen que el tribunal no ha posat en dubte la seva font d’ingressos.

La ministra de Cultura espanyol, Ángeles González-Sinde, insisteix que la sentència no suspèn el dret de compensació als autors per còpia privada i que ja es treballa per solucionar els defectes de forma de l’ordre ministerial. Sinde ha confirmat que mentrestant s’aplicaria la norma del 2006 que regulava els drets d’autor.

En canvi, l’associació d’internautes, considera que la resolució ‘enderroca l’estructura plantejada per les entitats de gestió de drets’, en paraules del seu president Víctor Domingo. Per la seva banda, la Unió de Consumidors ja ha reclamat que es torni als usuaris l’import abonat en concepte de taxes, una devolució que considera legítima ja que la norma ha estat declarada nul·la.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any