Arcadi Oliveres: ‘Una intervenció militar servirà per fer més víctimes civils i prou’

  • Entrevista amb l'economista i president de Justícia i Pau

VilaWeb
Redacció
23.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La intervenció militar a Líbia, aprovada pel consell de seguretat de l’ONU, ‘únicament servirà per fer més víctimes civils’, diu Arcadi Oliveres, economista i president de Justícia i Pau, en aquesta entrevista de VilaWeb TV. Oliveres exposa que en aquest cas hi ha molts interessos en joc, ‘sobretot petroliers’, i que en veient les revoltes dels estats àrabs, Occident volia tenir-ne les regnes.

Oliveres es demana qui va subministrar les armes a Gaddafi i quins estats li han donat suport tots aquests anys, i considera una hipocresia la duplicitat d’Occident envers els països àrabs. A tall d’exemple, el suport que presta a l’Aràbia Saudita, que sosté la dictadura de Bahrain, ‘però l’Aràbia Saudita té petroli!’

De les dictadures de l’Àfrica, Oliveres esmenta la de la Guinea Equatorial, i troba vergonyosa la visita recent d’una delegació del congrés espanyol, en què hi havia Antoni Duran i Lleida. Però, és clar, la finalitat de la visita era de passar una part del petroli de la Guinea Equatorial a mans de Repsol: ‘Els diners no tenen moral, i els polítics es posen al servei d’aquests diners.’ Del dictador de la Guinea Equatorial, Teodoro Obiang, en diu que es queda milers de dòlars que haurien de despendre’s en bé dels habitants del país, i que una part d’aquests diners són actualment al Banco Santander, presidit per Emilio Botín.

Amb Oliveres també conversem de la manca d’interès a combatre el frau fiscal, de les alternatives a les mesures decretades pel govern espanyol per a parar la crisi, i de l’augment del discurs antiimmigratori d’aquests últims temps. Oliveres, que va ser dissabte a la mobilització organitzada per SOS Racisme, sota el lema ‘Diguem prou! Contra el racisme i la xenofòbia’, proclama que menystenir la immigració és signe d’ignorància; que, si sabéssim ‘què passa i què s’amaga darrere la immigració, rebríem els immigrants amb els braços oberts’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any