La Viquipèdia celebra deu anys d’articles

  • Vol aconseguir el rècord de dos mil editors en un dia · A Perpinyà s'hi celebra un aplec internacional sobre Wikipedia i les llengües minoritàries o minoritzades

VilaWeb
Redacció
19.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Viquipèdia va néixer el 16 de març de 2001, tot just després de la versió original en anglès, la Wikipedia. Si al gener es va celebrar el desè aniversari d’aquesta primera edició, ara és el torn de la de casa, que fou la segona. De fet, ja fa dies que se celebra amb un seguit d’activitats, però avui es fa la festa central a la seu dels Castellers de Barcelona, on provaran d’aconseguir un rècord d’editors.

L’Amical Viquipèdia‘, dirigida per Joan Gomà, que s’ha fet càrrec de l’organització, té per finalitat de fomentar, entre més coses, la participació en aquest projecte col·laboratiu i altruïsta. I avui vol aconseguir un rècord: dos mil editors en un dia. Per fer-ho possible ha organitzat tallers d’edició a tot el país. A banda, qui assisteixi a la festa central d’avui podrà veure una breu exposició sobre què és la Viquipèdia i com funciona, conèixer alguns dels redactors més actius i trobar-se amb gent que creu en la importància de compartir coneixement d’una manera lliure i en català.

Viquitrobada internacional a Perpinyà

Així mateix, avui es fa a Perpinyà la ‘Viquitrobada internacional‘, sobre la Wikipedia en llengües minoritàries o minoritzades. Claudi Balaguer, un dels organitzadors, ha explicat a VilaWeb que hi participaran més d’una quinzena de persones vingudes d’Occitània, l’Aragó, el País Basc i Israel així com parlants d’esperanto i de llengües ameríndies. La trobada servirà sobretot per posar en comú problemes que es troben a l’hora d’editar i difondre la wikipedia en el seus respectius idiomes. Primer hi haurà un seguit de ponències i després s’agruparan en taules rodones per tractar temes com ara la traducció i els enllaços. Balaguer assegura que les llengües minoritzades tenen molts problemes i posa com a exemple la cerca d’entrades en occità de les persones que, com ell, viuen a l’estat francés.

I també concretament avui, a l’Alguer, s’anunciaran els premiats d’un concurs de fotografia de la Viquipèdia, un avançament d’un projecte europeu de fotografiar monuments.

Però la celebració de l’aniversari ja fa dies que dura, i durarà tot l’any. I si un dels actes més destacats va ser la taula rodona ‘Viquipèdia i recerca‘ de dimarts a la UOC, el 23 de març hi haurà la Trobada GLAM Wiki de museus, al Museu de Picasso, per a establir col·laboracions entre els museus catalans i la Viquipèdia.

El desembre del 2010 la versió catalana de l’enciclopèdia col·laborativa va arribar als tres-cents mil articles, de manera que ara és la tretzena en nombre d’articles, més que no pas la noruega; però, en qualitat, és la desena.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any