Bartumeu anuncia que la Comissió Europea proposarà abans del juny un encaix dels petits estats a la Unió

VilaWeb
Redacció
16.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cap de govern d’Andorra i candidat a la reelecció, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir que la Comissió Europea presentaria, abans del mes de juny, una proposta d’encaix a la Unió Europea de petits estats com Andorra, San Marino i Mònegue. Bartomeu va demanar un pacte d’estat per a avaluar la proposta i tancar un acord que transcendís la confrontació política andorrana, ara accentuada per la immediatesa de les eleccions. ‘Un exemple a no seguir és el de Malta’, on la inestabilitat política va impedir que es poguessin portar a terme les negociacions amb la Unió Europea, va dir.

A parer de Bartumeu, una volta estudiada la proposta, caldria un any o dos per a concretar el model i per a adaptar-s’hi. Ja fa mesos que Andorra va començar un procés de reforma fiscal amb el propòsit de deixar de ser un paradís fiscal i d’equiparar-se fiscalment als estats de la Unió Europea.

El mes passat el govern andorrà va aprovar el decret de constitució de la Comissió per la creació de l’Agència Andorrana Fiscal i de Fronteres, un pas decisiu per a remodelar tots els impostos indirectes d’Andorra. Aquest procés ha de culminar amb la implantació d’un impost de valor afegit, equiparable a l’IVA. Bartumeu va recordar ahir que aquesta era una qüestió decisiva i va instar totes les forces polítiques a fer un esforç per accelerar el procés i poder seguir el calendari de la Unió.’Andorra hauria d’haver tramitat la creació de l’IVA abans de final d’any’, va subratllar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any