Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  14.03.2011  17:42

La UE acorda fer proves d'estrès a les centrals nuclears

Merkel atura el pla per allargar la vida de les centrals nuclears · La UE revisa d'urgència la seguretat de les centrals europees · La comissió convoca per a demà una reunió d'experts

Men?ame
 

Els ministres europeus de Medi Ambient han acordat avui fer proves d'estrès a les centrals nuclears europees per saber si resistirien un terratrèmol com el del Japó. En una reunió convocada arran de l'explosió a les plantes japoneses després del terratrèmol de divendres, els vint-i-set han acordat que és pertinent analitzar la situació a la UE 'i millorar tots els protocols', tot i que defensen que 'els llindars de seguretat de les centrals nuclears europees són molt alts'.

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha confirmat que suspendrà, durant tres mesos, la recent llei que permet la pròrroga de les centrals nuclears del país. És una de les primeres reaccions al debat sobre la seguretat de les centrals nuclears arran dels incidents a la planta de Fukushima. De fet, la UE ha convocat per a demà una reunió d'experts convocada pel comissari d'Energia, Günther Oettinger, per a revisar la legislació comunitària en la matèria.

Per avaluar la situació japonesa i descartar que un accident similar podria tenir lloc a Europa, Oettinger ha convocat una reunió aquest dimarts en què ha convidat els 27 ministres d'Energia, les autoritats estatals de seguretat nuclear i tots els operadors de plantes d'energia nuclear a la UE. L'objectiu és obtenir informació de primera mà sobre els plans de contingència i les mesures de seguretat a cada país. Una informació que inclou els controls que realitzen les autoritats estatals, els requisits de seguretat amb què compten pels terratrèmols i els sistemes d'emergència de subministrament d'energia per a la refrigeració dels reactors.

La Comissió Europea està en contacte amb l'Agència de l'Energia Atòmica i amb les autoritats del Japó per seguir de prop la situació en aquell país. Fonts comunitàries expliquen que el territori europeu no pateix conseqüències del desastre nuclear japonès. De fet, la CE utilitza un sistema d'intercanvi urgent d'informació radiològica, ECURIE, que, si detectés nivells de radiació superior als habituals, alertaria immediatament tots els estats membre.

La seguretat a les plantes nuclears, recorda la Comissió, és competència dels estats membre però la protecció a la radiació és responsabilitat de la UE, de manera que experts europeus controlen periòdicament les plantes nuclears per mesurar-ne els nivells de radioactivitat.

La Unió Europea compta amb 143 plantes d'energia nuclear en ús. França, amb 58 centrals, és la primera de la llista, seguida de lluny pel Regne Unit (19) i Alemanya (17). A la cua, els Països Baixos i Eslovènia, que només en tenen una. L'estat espanyol compta amb vuit centrals.

Men?ame