La xarxa recorda Ramon Barnils, deu anys després de la seva mort

  • L'aniversari de la mort del periodista es commemora amb tot d'iniciatives als blocs, al Facebook, al Twitter i amb un acte a Barcelona dijous vinent

VilaWeb
Redacció
14.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa deu anys de la mort de Ramon Barnils i la xarxa s’ha mobilitzat per a recordar un professional que ha esdevingut símbol d’independència, de criteri propi, de qualitat i de rigor però també d’honestedat i servei al país. A més de les activitats que es fan visibles a internet, dijous el Grup de Periodistes Ramon Barnils ha organitzat un acte de record al Bar Horiginal de Barcelona.

Ramon Barnils i Folguera, (Sabadell1940 – Reus2001) fou un periodista que va treballar als diaris Tele/eXprésEl Correo CatalánAvuiLa Vanguardia i El Mundo, i a les revistes Amb Potes RossesEl MónAjoblanco i El Temps. També va treballar a les agències de notícies Europa Press i Agència EFE , on va impulsar el primer servei de notícies en català, els anys 80.

A la ràdio va desenvolupar la tasca més coneguda pel gran públic. Va ser a Catalunya Ràdio des del naixement de l’emissora i en programes de gran audiència que van marcar una època radiofònica: El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico, i El mínim esforç, que presentava al costat de Quim Monzó i Jordi Vendrell (“La Mercantil Radiofònica”). També va ser a les tertúlies d’actualitat política L’orquestra i Postres de músic i, ocasionalment, a L’internauta.

Defensor de la independència professional i del periodisme crític, va ser professor de periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona entre 1976 i 1985, i va exercir un gran mestratge sobre una àmplia generació de periodistes.

Va publicar diversos llibres, entre els quals destaca La torna de la torna. Salvador Puig Antich i el MIL, fet amb un grups de periodistes joves que ell dirigia i publicat sota el pseudònim col·lectiu Carlota Tolosa. També va escriure una Història crítica del Futbol Club Barcelona (1899-1999) i va ser traductor al català de llibres de Roald Dahl i Robert Graves.

Acte de record

Dijous vinent a les nou de la nit el Grup de Periodistes Ramon Barnils ha organitzat un acte de record en el Bar Horiginal de Barcelona. En el mateix parlaran Joan Vila, president del Grup Barnils, Joan Manuel Tresserras, professor de la UAB i ex-conseller de cultura, Núria Barnils, periodista i neboda seva i l’editora de VilaWeb Assumpció Maresma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any