L’explosió a la central nuclear de Fukushima, considerada de nivell quatre en una escala de set

  • L'Agència de Seguretat Nuclear i el govern descarten danys en l'armadura del reactor nuclear · Milers de persones evacuades a la zona

VilaWeb
Redacció
12.03.2011 - 10:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A primera hora del matí s’ha produït una explosió a la central nuclear de Fukushima, situada a 240 quilòmetres de Tòquio. L’esclat ha ensorrat part del sostre i murs del reactor número 1 i ha ferit quatre treballadors. L’Agència de Seguretat Nuclear descarta que hagi quedat afectada l’armadura del reactor. Per la seva banda, el govern ha atribuït l’explosió a vapor d’aigua i nega que hi hagi perill. Amb tot, l’accident s’ha valorat com un desastre de nivell quatre en una escala de set.

Efectivament, l’efecte del terratrèmol de 8,9 graus en aquesta central nuclear s’ha catalogat com un accident de nivell quatre (accident amb conseqüències locals) en l’Escala Internacional d’Esdeveniments Nuclears (INES), cosa que el situa sols per darrere dels desastres de Txernóbil (Ucraïna, 1986) i Three Mile Island (EUA, 1979), segons dades de l’Agència de Seguretat Nuclear del Japó. En aquesta escala, l’accident de Three Mile Island va arribar al nivell cinc, i el de la nuclear de Txernóbil, el més greu de la història, va assolir un set sobre set.

El govern japonès va decretar ahir divendres a la tarda l’estat d’emergència nuclear i onze centrals de les cinquanta-cinc que hi ha al país es van aturar automàticament, com a mesura de seguretat. Les autoritats també van ordenar l’evacuació immediata de tots els residents en un radi de deu quilòmetres de Fukushima, unes quaranta-sis mil persones. Després de l’explosió d’avui al matí, l’evacuació s’ha ampliat més enllà d’aquest radi, fins als vint quilòmetres.

Explosió i fuita

A les 15.36, hora japonesa, hi ha hagut una forta explosió al reactor 1 de la central de Fukushima, al nord del país. El sostre i els murs del reactor 1 s’han ensorrat, però segons les autoritats no s’ha malmès el cofre on hi ha el reactor. Fins i tot han assegurat que després de l’esclat havia baixat el nivell de radiació a la zona. Durant la nit, els operaris de la central havien hagut d’alliberar una ‘mínima quantitat radioactiva’, per mirar de reduir la forta pressió a què està sotmès el reactor de la central pels problemes de refrigeració des d’ahir. La caiguda del sistema elèctric i una errada encara no explicada en el sistema auxiliar de refrigeració van fer que no es pogués refrescar el reactor i hi augmentés la pressió. 

L’Organització Mundial de la Salut considera que el risc per a la salut pública provinent de la radiació emesa per la central nuclear de Fukushima és ‘bastant baix’. Amb tot, l’OMS s’ha mostrat disposada a enviar ajuda a la zona si cal. ‘En aquest moment, sembla que el risc per a la salut pública és probablement basant baix. Creiem que la fuita ha emès una quantitat molt baixa de radiació’, ha explicat el portaveu de l’OMS Gregory Hartl a l’agència de notícies Reuters.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any