Bankia, Catalunya Caixa, Unnim i Mare Nostrum necessiten més capital propi

  • El Banc d'Espanya va assenyalar ahir els vuit grups de caixes i quatre bancs que hauran de presentar un pla de recapitalització · Salgado torna a pressionar les comunitats perquè rebaixin el dèficit

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Banc d’Espanya va concretar ahir (comunicat, pdf) les entitats financeres que no arriben al límit de solvència imposat. Bankia, Catalunya Caixa, Unnim i Mare Nostrum hauran de presentar un pla de recapitalització d’ací a quinze dies i si al setembre no l’han satisfet, l’estat entrarà al seu capital. Igual és el cas de quatre grups de caixes més i de quatre bancs. La necessitat de capital agregat, segons el càlcul del Banc d’Espanya, és de 15.152 milions d’euros.

La recapitalització que, segons el Banc d’Espanya, necessita el grup Bankia (on hi ha Bancaixa i Caixa Laietana) és de 5.775 milions d’euros; la de Catalunya Caixa, de 1.718 milions; la de Mare Nostrum, de 637 milions; i la d’Unnim, de 568 milions. En termes relatius, les quatre entitats han d’arribar al 10% de la raó de solvència imposada per l’entitat supervisora espanyola. La que se n’allunya més és Catalunya Caixa, que tan sols arriba al 6,5%; després ve Unnim, que arriba al 6,7%; Bankia, al 7,1%; i Mare Nostrum, al 8,4%.

Els plans de recapitalització

L’anunci del Banc d’Espanya va provocar la reacció de les entitats declarades insolvents. Bankia, per exemple, va recordar que el seu consell d’administració ja havia aprovat la sortida a borsa de l’entitat i que, per tant, l’exigència de solvència era del 8%. En aquest supòsit, segons el Banc d’Espanya, Bankia necessitaria 1.795 milions d’euros de recapitalització.

Quant a Unnim, compta mantenir la caixa d’estalvis com a entitat matriu que detindria la majoria del capital del banc, la transformació en fundació de la caixa d’estalvis i l’entrada del FROB amb caràcter temporal com a inversor extern. De l’estudi d’aquestes alternatives, en sorgirà el pla d’actuació que Unnim comunicarà al Banc d’Espanya dins el termini del 28 de març, fixat pel supervisor.

Més pressió de Salgado a les comunitats

La vice-presidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha tornat a carregar el dèficit de l’estat a les comunitats autònomes: ‘Hem de fer més esforços per reconduir el dèficit, sobretot les comunitats.’ Aquesta ha estat la seva reacció al fet que l’agència Moody’s hagi rebaixat la qualificació del deute espanyol per causa de la reforma del sistema financer.

Ara, el portaveu del govern, Francesc Homs, ha respost a Salgado, en unes declaracions a TV3, que el govern espanyol era el responsable d’una part del dèficit que arrossega Catalunya.

La rebaixa de Moody’s insisteix en la perspectiva negativa de l’economia espanyola, molt vulnerable a les turbulències del mercat per les necessitats financeres de l’estat, de manera que perilla de no recuperar-se. Aquestes necessitats són urgides pel venciment del deute sobirà i pel finançament de les comunitats autònomes i dels bancs.

L’agència també ha rebaixat la qualificació del Fons de Restructuració Bancària (FROB) amb perspectiva negativa, perquè la liquiditat del fons depèn completament de l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any