Ferran Escoda guanya el XIII Premi de Poesia M.M.Marçal

  • Amb el poemari “El mal de la ubiqüitat”

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
05.03.2011 - 09:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una reflexió sobre la condició humana… en una poemari que domina de manera molt admirable l’arquitectura de la frase”. Aquestes foren algunes de les reflexions que va fer Carme Vidal, secretària del jurat del XIII Premi de Poesia M.M.Marçal, sobre l’obra guanyadora d’enguany, “El mal de la ubiqüitat” de Ferran Escoda (Barcelona, 1960).

Per la seva part, l’autor va dir que “tot i que el llibre ‘està tancat’, no sabria trobar un tema unitari”.

Carme Vidal també va destacar “el nivell i rigorositat…la molta qualitat” de les 54 obres presentades a concurs que havia “sorprès al jurat”. Vidal va afegir que s’havien qualificat 53 treballs perquè un havia estat retirat pel seu autor, per poder publicar-lo.

Sobre “El mal de la ubiqüitat” va dir que era “poesia essencialista” i uns poemes de “sobrietat extrema,… amb domini i rigor de la llengua”. Va afegir que era un text que “li demana i exigeix molt, a lector”. En aquest sentit va convidar als lectors a llegir en veu alta el primer poema per notar que, com la resta, “és molt vinyolià”.

Vidal parlar d’un llibre que serà “ben acollit per la crítica i ben llegit” per tancar dient que “ens diu el que som com a humans, què necessitem que en reconeguin per existir.

Ubiqüitat

Sobre el títol de l’obra, Escoda va explicar que la ubiqüitat és un do (pels creients) que només té Déu i que quan el volem aplicar als humans “volem ser a tot arreu, saber-ho tot” es converteix en un mal. Una interpretació del concepte ubiqüitat també faria referència a la mateixa poesia “què és a tot arreu i té aquesta condició”.

Del llibre va dir que “ és fruit d’un treball constant però sense pressa, amb el desig d’arribar a la poesia sense artificis retòrics”.

Recomanació

Per la seva banda, el jurat qualificador, format, a més de Carme Vidal, per Jordi Pàmias, Ramon Rubinat, Joan Cornudella i Jaume Pont, va voler fer constar en acta la definitiva consolidació del premi i, d’una manera especial, en aquesta convocatòria el jurat va recomanar la publicació de l’obra “Les versions de Bejan Matur”, presentada sota el pseudònim B.M.

Vetllada literària

El veredicte d’aquest Premi, convocat pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell es va donar a conèixer en una vetllada literària, celebrada al restaurant Resquitx de Golmés, amb la presència d’Irene Rigau, consellera d’Ensenyament, i de Xavier Graset, periodista i presentador del programa L’Oracle de Catalunya Ràdio, que s’encarregarà d’oferir la glossa de l’acte. També hi va parlar Joan Reñé, president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, mentre que alumnes de l’Escola Sant Miquel de Miralcamp van llegir poemes del darrer Premi de Poesia El sol del Pla.

El XIII Premi de Poesia Maria Mercè Marçal està dotat amb 3.500 euros de premi, que corresponen als drets d’autor de la primera edició de l’obra guanyadora, la qual publicarà Pagès Editors dins de la col·lecció La Suda.

Ferran Escoda

Ferran Escoda va néixer a Barcelona l’any 1960. Escriptor i periodista, ha treballat per diversos mitjans audiovisuals i escrits, sobretot, en l’àmbit cultural. L’any 1987 publica el seu primer llibre de poemes Crònica de les transpiracions (premi Vila de Martorell). Posteriorment ha publicat el llibre de narracions Teoria de la barra i els llibres de crònica periodística El Baix Camp i Barcelona imaginada.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.



Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any