Alfred Boix (Gandia TV): ‘El Consell vol la foscor informativa al País Valencià’

  • Entrevista amb el president del consell d'administració de Gandia TV i tinent-batlle de Gandia

VilaWeb
Roger Cassany
03.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de Francisco Camps està decidit a fer servir tots els mecanismes possibles per obligar a tancar les emissions dels canals de televisió que no l’interessen. Després d’haver forçat el tancament de TV3 a tot el País Valencià, ahir va fer arribar una circular a la televisió pública municipal Gandia TV, que funciona des de fa més de vint anys, ordenant-li la fi de les emissions. En aquesta entrevista, el tinent-batlle de Gandia i president del consell d’administració de Gandia TV, Alfred Boix (PSPV Gandia), parla de l’obsessió del govern valencià de controlar l’espai radioelèctric i assegura que no té gens la intenció de tancar les emissions.

De primer TV3 i ara Gandia TV…

Mire, el Consell no tanca TVE, Cuatro, Tele 5 i La Sexta perquè no pot. Vol que ningú no conte açò que passa ací. El Consell vol la foscor informativa al País Valencià. Acció Cultural ha fet un esforç molt important perquè els ciutadans pogueren exercir el dret d’informació i de llibertat d’expressió. I t’ho dic jo, que no mirava TV3 i no n’era usuari. Però vull poder exercir eixe dret. Jo i els meus veïns hem de poder triar. Ara som menys lliures. I això és molt greu.

Què els ha dit exactament el Consell?

Ens ha fet arribar una circular. És important de fer notar que no és una resolució administrativa, sinó una circular, que ens recorda que la nostra emissió té un caràcter no legal. La nostra resposta és molt senzilla: li demanem que fonamente eixa afirmació.

Quina és la situació jurídica ara, després de vint-i-cinc anys d’emissions, de Gandia TV?

Emetem a través d’una freqüència pública. Eixa freqüència, l’ha d’ocupar per llei un consorci públic, que ha de ser format pels municipis de Gandia, Oliva i Tavernes. Gandia i Oliva ja han fet els deures, però Tavernes, governat amb majoria absoluta pel PP, s’ha negat a constituir-lo. Aleshores vam fer un canvi estatutari perquè el consorci es poguera formar igualment sense Tavernes, deixant-los en tot moment la porta oberta, i les claus de la porta, perquè els ciutadans de la comarca pogueren exercir el dret d’informació. Vam comunicar oficialment la modificació dels estatuts i els motius que van motivar-la al Consell. I ni Tavernes ni la Generalitat no han fet encara cap al·legació formal. L’única cosa que tenim és aquesta circular que ens diu que deixem d’emetre invocant el blocatge que fa el PP des de l’Ajuntament de Tavernes. Això passa perquè han fet una legislació nefasta, al servei dels interessos partidistes, perquè volen que l’única televisió pública siga Canal 9, controlada per ells. 

Per tant, el Consell ha fet una legislació a mida?

Exacte. Nosaltres considerem que és una instrumentalització política absoluta de la llei que impedix el dret d’informació a través d’un canal de televisió públic. Això sí, ens trobem en un punt d’indefensió, d’assetjament i de persecució important.

En canvi, Safor Televisió, un nou canal de TDT, es presentarà divendres…

L’adjudicació d’aquesta freqüència, és de Comarques Centrals, que, segons que sembla, ha arribat a un conveni per a cedir la gestió dels continguts a Ràdio Gandia, que és la Cadena SER. Però això no ens afecta, perquè són les adjudicacions de TDT per a emissions privades. Nosaltres ocupem la freqüència destinada a televisions públiques, on ara per ara no hi ha concurrència, som els únics. Si tanquem, no hi ha res en eixe espai.

Sembla una obsessió…

Sí, clarament. I és encara més greu perquè una de les adjudicacions privades s’ha donat al portaveu del Partit Popular a l’ajuntament, a través d’empresaris. El Consell és capaç de blocar l’exercici del servei públic en favor dels interessos privats d’un portaveu del Partit Popular. És d’una gravetat extrema. Pense que aquest empresari testaferro del PP ja deia, abans de les adjudicacions, que li la donarien, i va fer tota la inversió tècnica abans de saber el resultat del concurs. I anunciava: ‘Pròxima emissió en TDT…’ És lamentable.

I què farà Gandia TV?

Continuar emetent, com hem fet sempre. De cap manera no tenim intenció de tancar. Gandia TV té una llarga història de més de vint-i-cinc anys de televisió pública de qualitat i té un rol fonamental en la dinamització cultural del territori i en el dret d’informació de tots els ciutadans de la Safor. El PP s’agarra al blocatge que fan uns pocs per a controlar l’espai radioelèctric. És un abús de poder. I ens rebel·lem contra això.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any