Batudes policials contra immigrants a les portes de la Biblioteca Vapor Badia

  • Diverses persones properes a l’SCAI denuncien la presència des de fa mesos de policies de paisà a les portes de la biblioteca en busca de persones “sense papers”

VilaWeb
Redacció
02.03.2011 - 23:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Segons ha pogut saber Vilaweb Sabadell, fa aproximadament tres mesos que membres  de paisà del CNP realitzen batudes en busca d’immigrants en situació irregular a les portes de la Biblioteca Municipal Vapor Badia. Voluntaris del Servei Ciutadà d’Acollida als Immigrants (SCAI) han confirmat els fets i denuncien aquest tipus d’actuacions, que qualifiquen de ‘molt greus’, i més tenint en compte que es duen a terme en un espai ‘d’arrelament social i cultural com és una biblioteca’.

Les policies de paisà, segons aquests mateixos voluntaris, aprofiten la presència de nombroses persones nouvingudes, que accedeixen als serveis de lectura i connexió a Internet de la Biblioteca, per fer periòdiques batudes en busca de persones sense permís de residència i obrir-los un expedient d’expulsió del país. Durant els últims tres mesos, més d’una dotzena de persones, la majoria d’elles acollides a projectes d’integració coordinats per l’SCAI, haurien estat denunciades a través d’aquest tipus d’actuacions. Els casos més greus serien el d’un noi que feia més de tres anys que residia a la ciutat i que ja havia iniciat els tràmits per a la seva ‘regularització’, que per evitar la seva immediata expulsió va ser sancionat amb una multa de 600 euros, i el d’un altra persona que va ser expedientada quan ja havia estat citada per recollir el seu nou passaport.

D’altra banda, dos sabadellencs d’orígen bolivià es troben actualment reclosos al Centre d’Internament d’Immigrants de la Zona Franca de Barcelona, després de ser detinguts la setmana passada, juntament amb 18 treballadores més, en una empresa de Martorell que no els havia concedit contractes de treball. L’empresari no va ser detingut, mentre que sobre totes les treballadores recau una ordre d’expulsió immediata del país.

Hugo Colacho, president de la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès,en declaracions a Vilaweb Sabadell, ha qualificat de ‘vergonyosa’ aquesta ‘criminalització i caça contra les immigrants en ple segle XXI’, i ha mostrat la seva indignació pel fet que ‘en nom de la llibertat i la democràcia es permeti la lliure circulació de capitals, empreses i mercaderies, mentre es nega, a través de la Directiva Europea de Retorn i la Llei d’Estrangeria espanyola, la lliure circulació de persones’. Per Colacho, la criminalització del col·lectiu d’immigrants a través d’aquest tipus de pràctiques, ‘també és una forma de terrorisme d’estat’, i és producte d’un ‘evident racisme institucional’. La persecució policial a la que estan sotmeses les immigrants, segons Colacho, ‘és una criminalització i exposició pública’ que no ajuda a la integració de les persones nouvingudes i que pot provocar ‘un greu conflicte social a curt termini’. Aquesta ‘vulneració dels drets humans’, ha advertit Colacho, ‘té uns responsables polítics molt clars, que no són altres que el Parlament Europeu, el Congrés espanyol i la resta d’institucions públiques de l’estat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any