La UE aprova el primer paquet de sancions contra Líbia

  • Acorden embargar-li armes i congelar els comptes de Gaddafi · El dictador, cada vegada més acorralat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.02.2011 - 15:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els governs de la Unió Europea han aprovat avui un paquet de sancions contra el règim libi per mirar de forçar la caiguda del seu líder, Muammar al-Gaddafi. Entre les mesures, s’ha embargat l’exportació d’armes a Líbia, s’ha prohibit l’entrada a territori comunitari a tota la família de Gaddafi i s’han congelat els comptes corrents  en bancs europeus del dictador i dels membres del seu govern. L’acord ha arribat en una reunió de ministres europeus que s’ha fet a Brussel·les i les mesures seran plenament efetives els pròxims dies.

La secretària d’Estat nord-americana, Hillary Clinton, ha instat Gaddafi a marxar del país ‘sense més violència ni demora’. Ha assegurat que la counitat internacional havia deixat clar quins eren els propers passos a fer i que Gaddafi i els seus col·laboradors haurien de respondre pels seus actes ‘que violen les obligacions internacional i la decència comuna’.

Desenes de milers de refugiats

Mentrestant, milers de libis s’apleguen a la frontera amb Tunísia per fugir del país, situació que ha fet augmentar la tensió a la zona pel perill de rebre una allau de refugiats. Segons l’ACNUR, ja són cent mil els individus que han abandonat Líbia des del 19 de febrer. Paral·elament, el dirigent libi, Muammar al-Gaddafi s’aferra al poder mentre els opositors guanyen cada vegada més terreny.

Ahir els opositors van apoderar-se de la ciutat de Zawiya, i centenars de manifestants s’aplegaren al centre de la ciutat cridant ‘Aquesta és la nostra revolució’. Zawiya és a cinquanta quilòmetres a l’oest de la capital, Trípoli, encara sota control de Gaddafi. Mentrestant, creix la pressió internacional contra Gaddafi perquè abandoni el poder.

El govern britànic ha retirat la immunitat diplomàtica del dirigent libi i de tota la seva família i el ministres d’Afers Estrangers italià, Franco Frattini, sosté que s’ha arribat a un punt sense retorn. ‘És inevitable que Gaddafi acabi abandonant el poder.

L’ONU acorda de sancionar Gaddafi i de dur-lo a l’Haia

Els quinze membres del consell de seguretat de l’ONU van aprovar ahir a la matinada, per unanimitat, de dur Gaddafi al Tribunal Penal Internacional de l’Haia perquè sigui jutjat per possibles crims contra la humanitat. La resolució de l’ONU també preveu sancions contra Gaddafi i els seus col·laboradors. Així, doncs, Gaddafi, nou membres de la seva família i sis col·laboradors molt pròxims, no podran sortir de Líbia. A més, Gaddafi, el seu fill Saïf al-Islam i quatre familiars més tindran des d’ara els actius econòmics congelats.

Fins avui el consell de seguretat solament havia sotmès un altre cas a l’Haia, relacionat amb Darfur. En aquest cas, Omar Hassan al-Bashir, president del Sudan, era acusat de crims de guerra i de genocidi.

Menyspreu de Gaddafi

Gaddafi menysté la resolució del consell de seguretat de l’ONU, que demana al TPI que investigui Gaddafi per possibles crims contra la humanitat. ‘L’ONU no té gens ni mica el dret de ficar-se en els afers interns d’uns altres països, tret que un país n’ataqui un altre.’ Ahir al vespre va assegurar que continuaria al país malgrat les protestes.

Després d’acusar l’ONU de prendre decisions basant-se en les notícies que apareixen als mitjans, li demana que obri una investigació ‘sobre la situació real de Líbia… La gent de Líbia em dóna suport. Els petits grups de rebels es troben encerclats’; també va negar que hi hagués combats.

L’ACNUR calcula que més de cent mil individus han fugit de Líbia

Segons l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats, l’ACNUR (UNHCR, en anglès), unes cent mil individus han abandonat Líbia des del 19 de febrer. D’aquests, més de 55.000 han anat a Egipte, i uns 40.000 a Tunísia. La setmana passada l’oficina de l’ACNUR ja va dir que es preparava per a un possible èxode de la població líbia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any